Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okrem zastropovania cien sa rokuje aj o takzvaných energetických šekoch. Koľko to bude, nie je jasné
Zdielať na

Okrem zastropovania cien sa rokuje aj o takzvaných energetických šekoch. Koľko to bude, nie je jasné

BRATISLAVA / Naša vláda má na stole zrejme až 15 návrhov riešení na energetickú krízu, ktoré by mali pomôcť obyvateľom Slovenska. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš s tým, že po ich schválení vládou, parlament návrhy prerokuje v skrátenom konaní. Hnutie Sme rodina hovorí, že bez urgentného zásahu budú hromadne krachovať firmy. Pomoc firmám chce podporiť aj opozičný Smer.

"Určite sa budeme zameriavať na domácnosti, na verejnú správu, nemocnice, na domovy dôchodcov. Budovy verejnoprospešné, ktoré potrebujeme, aby fungovali," vyhlásil Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO.

Tu je reč najmä o tom, aby v dotknutých inštitúciách bolo teplo a dostupná elektrická energia. Peter Pčolinský so Sme rodina ale prezradil viac. Tvrdí, že sa napríklad pripravuje aj forma energetických šekov, ale aj schéma pomoci pre veľkých odberateľov, ako sú fabriky.

Opatrení má byť viac

"Pripravuje sa podpis na zastropovanie energií aj na budúci rok pre domácnosti. Končí schéma, to znamená schvaľovací proces, pre odberateľov do obratu zhruba dvoch miliónov eur. To sú malé prevádzky, pripravuje sa pre veľkých odberateľov, to znamená veľké fabriky," priblížil poslanec Peter Pčolinský zo strany Sme rodina.

"Zhruba viem, že by sa mala zákonom zoštátniť všetka vyrobená elektrická energia. A dajú sa stropy, limity, za ktoré sa to bude predávať. Zníži sa aj výpočet pri ÚRSE. A budú musieť vychádzať z tej sumy, ktorá bude stanovená zákonom a vládou," povedal predseda NR SR Boris Kollár.

Takýto krok by podľa šéfa parlamentu pomohol všetkým, ale najmä ťažko skúšaným podnikom, firmám a prevádzkam.

"Takže budeme veľmi znižovať tú cenu elektrickej energie, aby sme ju vedeli potom doručiť podnikateľom, aby neskrachovali. Rovnako domácnostiam," uviedol Kollár.

Opozícia vládu napriek jej plánom kritizuje za nečinnosť. "V prvom rade by vláda mala konečne začať niečo robiť, pretože tá rapídna inflácia a zdražovanie trvá už rok. A naozaj trpia ľudia, trpia aj podniky, mnoho ľudí je na kolenách a mnoho podnikov prepúšťa," povedal nezaradený poslanec Erik Tomáš pri strane Hlas-SD.

Vláda chce ale pomoc nasmerovať aj pre domácnosti na prekonanie krízy. Podľa poslanca Vetráka z OĽaNO pripravuje balík približne v hodnote 250 miliónov eur. A myslieť budú aj na seniorov. V zálohe je podľa Borisa Kollára aj zoštátnenie energetických podnikov. Priznáva však, že to by bolo až núdzové riešenie.

Okrem toho Sme rodina dala do vnútra koalície jasný odkaz, že bez pomoci ľuďom taká vláda nemá zmysel. A kritika opäť smeruje aj do radov SaS, a to po výroku Richarda Sulíka, že ministrovi Hirmanovi odovzdal prepracovaný plán pomoci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy