Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Už v lete bolo neskoro, reagujú zamestnávatelia. Štát stále nepredstavil plán pomoci firmám
Zdielať na

Už v lete bolo neskoro, reagujú zamestnávatelia. Štát stále nepredstavil plán pomoci firmám

BRATISLAVA / Pre vysoké ceny energií pristúpili k obmedzeniu výroby vo firme v Humennom a k prepúšťaniu stoviek zamestnancov na hornej Nitre. To všetko sa udialo len za ostatný týždeň. Veľkí zamestnávatelia bijú na poplach a vláda stále neprichádza s konkrétnou pomocou.

Jeden z najväčších zamestnávateľov v Novákoch ohlásil minulý týždeň hromadné prepúšťanie 362 pracovníkov. Firma Nexis Fibers, ktorá platí v Humennom viac ako 400 ľudí, ich zas začala posielať na dovolenky a 40 z nich nariadila výluku. "Pokiaľ nedôjde k nejakému zásahu na úrovni členských štátov EU, tak sa dá očakávať, že nastane domino efekt a firmy sa budú zatvárať," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti.

Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek uviedol, že sa premiér stretol so zamestnávateľskými zväzmi, aby zistil, aká vážna je ich situácia. Podľa nich však bolo na riešenie neskoro už počas prázdnin. "Už v lete museli odstaviť výrobu v niekoľkých významných podnikoch ako napríklad oravský výrobca ferozliatin, nasledovalo Slovalco a Duslo Šaľa, a koncom leta aj chemička Fortischem. Na rad môžu prísť ďalšie," povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová.

Ministerstvo hospodárstva prišlo s návrhom schémy štátnej pomoci pre firmy. "Sú tri kategórie podnikov, ktoré môžu byť podporené. Podpora bude do výšky 2, 25 alebo 50 miliónov eur," priblížil štátny tajomník pre energetiku Galek. Tento návrh nám však budú musieť odobriť v Bruseli, keďže na takúto podporu pre firmy v domácej kase peniaze nemáme. Tak skoro ku spomínaným kompenzáciám pravdepodobne nedôjde a počkať si na definitívny plán budeme musieť minimálne ešte mesiac.

Klimek tvrdí, že do 15. októbra by chceli dofinalizovať všetky opatrenia, zamestnávatelia však varujú. "Strácame čas čakaním a kým sa vláda odhodlá k razantným opatreniam, ktoré veľmi potrebujeme, môže byť už pre niektoré firmy neskoro," uzavrela Filová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy