Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zajtrajšia schôdza začína odvolávaním Mikulca. Ukáže sa, ako sa preskupia sily v parlamente po odchode SaS
Zdielať na

Zajtrajšia schôdza začína odvolávaním Mikulca. Ukáže sa, ako sa preskupia sily v parlamente po odchode SaS

BRATISLAVA / Poslancov Národnej rady po letnej pauze čaká riadna dávka návrhov zákonov. Je ich takmer 140. Schôdza, ktorá sa začína v utorok, 12. septembra, odvolávaním ministra vnútra Romana Mikulca, však najmä ukáže, ako sa preskupia sily v parlamente po odchode SaS z koalície. Ministri Sulík, Gröhling a Kolíková, ktorí odstúpili zo svojich postov, sa zatiaľ do parlamentných lavíc nevrátia, keďže prezidentka ešte neprijala ich demisiu.

Kto s kým, kto proti komu. A vlastne aká vôbec bude prvá parlamentná schôdza po odchode SaS do opozície. Rokovania v jednotlivých poslaneckých kluboch už čo to naznačujú.

"My sme si vlastne povedali, že približne čomu chceme dať podporu. Nechcem ísť do konkretizácií, lebo zajtra ešte budeme pokračovať tesne pred schôdzou," priblížila Vladimíra Marcinková (SaS).

"Prvý. za kým pôjdeme, bude SaS-ka. Je to vec ešte komunikácie, dohody poslaneckých klubov, predsedov jednotlivých strán," uviedol Peter Pollák (OĽaNO).

"Pri najmenšom v otázke Švédska, Fínska očakávam jednoznačnú podporu. Potom sú tam zákony z Plánu obnovy, tam takisto čakám podporu. A rovnako ú tam ešte vládne návrhy zákonov, ktoré predkladala pani Kolíková, pán Gröhling a pán Sulík, tam takisto čakám podporu," priblížil Juraj Šeliga (Za ľudí).

A že rokovania nebudú jednoduché, naznačujú aj debaty o tom, či SaS po odchode z koalície ostanú stoličky predsedov výborov. "Nikto z nás nie je prilepený k stoličke, ale nevidíme dôvod na to, aby sme narúšali nejaké fungovanie parlamentu. Výbory majú dosť krehké fungovanie aj bez toho, aby sa menil predseda," povedala Marcinková.

Zaujímavé bude aj to, ako sa koalícia popasuje s obsadením postov podpredsedov parlamentu. Podľa Marcinkovej je to o dohode Sulíka s ďalšími predsedami strán. "V hre je možno veľa mien, ale skôr si myslím, že bude úplne férové dať v tomto možnosť všetkým stranám v parlamente," uviedol Peter Pčolinský (SME RODINA).

Isté je, že dianie v parlamente sľubuje po odchode SaS z koalície tak množstvo otázok, ako aj možných prekvapení. "Ja verím, že riadna schôdza bude konštruktívna," uzavrel Peter Kremský (OĽaNO).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy