Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie Šulek: Je dosť možné, že opäť budú pykať plavci
Zdielať na

Riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie Šulek: Je dosť možné, že opäť budú pykať plavci

BRATISLAVA / Riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek hovorí o tom, že pri prevádzke bazénov nevedia šetriť.

Pri otváraní hokejovej školy, Miroslav Šatan povedal, že hokeju hrozia veľké problémy, čo sa týka zdražovania energií. Bazény sú na tom podobne, máte informácie ako to bude vyzerať? 

Taký istý problém majú aj bazény. Tým pádom, že pracujú celých 24 hodín, musí neustále bežať prevádzka. Máme problém, jednak s tým, že očakávame zvýšenie cien a mám informáciu aj o tom, že veľa miest nechce otvoriť bazén, pretože potrebujú šetriť. Je mi jasné, že mestá si to nemôžu dovoliť. 

Ktoré mestá sa obávajú toho, že zavrú bazény?

Mám avízo, že Bratislava rieši tento problém. Iné mestá majú zazmluvnené ešte staré ceny od roku 2019. Je otázne, čo budú robiť od budúceho roka, pretože budú musieť platiť viac. Najideálnejšie by bolo, keby sa zastropovali ceny na všetkých športoviskách. Bohužiaľ, pri bazénoch nevieme šetriť, plavci nemôžu plávať v studenej vode. Tá voda musí cirkulovať celú noc a nemôžeme z ničoho nič odstaviť prevádzku. 

 Podobný problém bol aj pri koronaviíuse. Niektoré bazény možno ani neotvoria a iné budú musieť zatvoriť, keď im príde prvá faktúra. 

Ja vravím, že je to ešte horšie ako počas pandémie. Vtedy sme mali aspoň nejakú nádej, že po určitej dobe otvoríme. Pokiaľ vieme, že prevádzka bazénov pôjde tak vysoko ako sa avizuje. Je mi jasné, že mesto si nedovolí otvoriť bazén, ak bude musieť vykurovať školy. Bazén je braný ako nadštandard a je dosť možné, že my - plavci budeme opäť pykať, ako to bolo aj počas pandémie. 

Spomínali ste, že ste komunikovali s Karolom Kučerom ako s poverencom pre šport. 

Áno, aktívne s ním komunikujem. Všetky kluby mu písali, čo ich stojí prevádzka športovísk. Jedna z variant je aj taká, že by nám dofinancovali tie straty. Toto ja nevidím reálne. Môžu nám dať nejaké dotácie ale možno len na mesiac dva. Jediným reálnym riešením, je zastropovanie energie pre športoviská, ktoré sú závislé od energie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy