Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Gröhling: Ráno otváram školský rok, poobede podávam demisiu
Zdielať na

Gröhling: Ráno otváram školský rok, poobede podávam demisiu

BRATISLAVA / Minister školstva Branislav Gröhling bude na 5. september 2022 spomínať do konca svojho života. Zatiaľ čo "jeho" žiaci po dvoch mesiacoch prvýkrát zasadli do školských lavíc, nominant SaS poobede rezignoval na svoju funkciu. V Ranných novinách TV JOJ bilancoval svoje pôsobenie, s prestávkou ôsmich dní sedel na svojej stoličke takmer dva a pol roka.

"Teraz ešte ako aktuálny minister školstva otváram školský rok, no už o pár hodín pôjdem do podateľne prezidentského paláca a podám demisiu," skonštatoval v živom vstupe pred jednou zo základných škôl o ôsmej ráno. Poobede sa zapísal do celkom smutnej štatistiky - z 22 šéfov tohto rezortu ostali vo svojej funkcii počas celého volebného obdobia len dvaja. Dôvodov sa za tie roky našlo veľa, tu o konci rozhodli koaličné vzťahy. "Odchádzam kvôli Igorovi Matovičovi, nie kvôli tomu, že by sme nechceli robiť opatrenia, ktoré sme naštartovali a presadili v národnej rade," pripomenul Gröhling.

Problém s označením IM

Rozprával aj o konkrétnych opatreniach, pričom sa znova sťažoval na postup ministra financií. "Ani tie 500-eurovky, ktoré boli podpísané a vyjednané, nemáme momentálne na účte ministerstva školstva. Nevieme ich posúvať ďalej. Niečo sa vymyslí, niečo sa odprezentuje a potom tá realizácia stroskotáva," frustrovane povedal. Rád by žezlo posunul ďalej, no zatiaľ nemá komu. "Pána premiéra som niekoľkokrát žiadal, aby mi dal meno nástupcu, aby som mu vedel poskytnúť informácie, keďže prvé dva týždne sú v školstve veľmi dôležité. To meno som ešte nedostal," uviedol.

Nálada a teploty na bode mrazu

Popri dnes už (žiaľ) bežných a neutíchajúcich koaličných prekáračkách však netreba zabudnúť na to, že podstatné sú stále samotné deti. Strach verejnosti je nasmerovaný hlavne na nadchádzajúcu zimu. V iných krajinách už vláda pristúpila k limitovaniu kúrenia na teploty často pod 20 stupňov. U nás sa k tomu zatiaľ nikto rozhodne nevyjadril a debatuje sa aj o akýchsi "energetických prázdninách".

Ak školy nebudú mať dosť peňazí na kúrenie a teplomer bude ukazovať hodnoty blízke nule, jednoducho budú musieť poslať žiakov domov. Gröhling jasne uviedol, že by bol proti takémuto postupu a prostriedky vzdelávacím inštitúciám majú prísť. Samozrejme, v chvíľach, keď sa o tom bude rozhodovať, vo funkcii s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

Koronavírus už nestraší

Ani COVID ešte nie je úplne za nami, no tu má dosluhujúci minister jasný odkaz: "Tak, ako žijeme bežný život, tak budeme žiť aj v školách." Situácia sa bude riešiť formou samotestov. Pozitívne dieťa pôjde domov a zvyšok triedy bude fungovať v klasickom režime.

Tento školský rok by sa z epidemiologického hľadiska mal niesť v omnoho pokojnejšom tempe. Žiaci do lavíc zasadnú bez rúšok a možnosť zatvoriť brány bude spočívať na riaditeľoch. Zrušil sa aj ranný filter, ktorý ostáva v platnosti len pre materské školy. V prípade príchodu dieťaťa po viac ako piatich vyučovacích dňoch rodič predloží vyhlásenie o bezpríznakovosti.

Krátko v číslach

  • viac ako 704 000 žiakov
  • približne 880 500 spolu so škôlkarmi
  • 60 820 prvákov

Policajti aj MHD v strehu

Redaktor TV JOJ Sebastián Pavlis sa bol pozrieť priamo do dispečingu Dopravného podniku mesta Bratislavy, kde zisťoval, ako si poradil s prvým školským dňom. Vyspovedal tam vedúceho zmeny Ľubomíra Kovačika a podpredsedu predstavenstva Milana Donovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy