Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo vnútra dostalo ďalšiu ponuku na vrtuľníky. Zatiaľ však ostáva pri pôvodnej, tvrdo kritizovanej, voľbe
Zdielať na

Ministerstvo vnútra dostalo ďalšiu ponuku na vrtuľníky. Zatiaľ však ostáva pri pôvodnej, tvrdo kritizovanej, voľbe

BRATISLAVA / Kauza nákupu vrtuľníkov pre ministerstvo vnútra stále nie je na konci. Miliónovú akvizíciu preveruje Úrad pre verejné obstarávanie. Kým kontrolu neukončí, rezort nemôže transakciu zrealizovať. Po našich reportážach však na rezorte vnútra pristála iná, napohľad zaujímavejšia, ponuka, ktorá možno celú situáciu zamotá ešte viac.

"Vážený pán minister Mikulec. Ak správne rozumieme správam slovenských médií, tak vaša vláda v krátkej dobe pripravuje akvizíciu dvoch helikoptér pre pátranie, záchranu a požiarnu ochranu. Preto by sme radi využili túto príležitosť a ponúkli vám dva používané vrtuľníky typu UH 60 Black Hawk," píše sa v liste, ktorý má k dispozícii Televízia JOJ. Je adresovaný ministrovi vnútra vytrvalo obhajujúcemu priamy nákup jazdených talianskych vrtuľníkov. Tie majú nahradiť dosluhujúci ruský stroj v službách ministerskej letky. 

Ministerstvo vnútra sa rozhodlo zrealizovať nákup za viac ako 29 miliónov eur priamo, bez riadneho verejného obstarávania. Argumentom je, že vrtuľník typu MI 171 môže kedykoľvek doslúžiť. Prostredníctvom prieskumu trhu oslovili spoločnosti, ktoré by boli schopné dodať novú leteckú techniku. Voľba padla na dva stroje výrobcu Leonardo - typ Agusta 139 a 189.

Do toho sa však ozvala aj firma Bell. Tá ponúkla za túto cenu ďalšie podobné vrtuľníky. Za nižšiu cenu a rovno tri. Ministerstvo však táto ponuka nezaujala a vydala sa cestou talianskych strojov. Spoločnosť to namietala na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý začal kontrolu. Má posúdiť, či bolo rozhodnutie rezortu správne. "Konania o námietkach sú prerušené, za účelom získania odborných stanovísk, ktoré sú dôležité pre objektívne posúdenie danej veci," uviedla Janka Zvončeková z ÚVO.

Dovtedy ministerstvo vnútra nemôže konať. "K podpisu zmluvy môže prísť až následne. Faktom zároveň je, že čím dlhšie sa bude ponuka naťahovať, tým väčšie je riziko, že vrtuľníky kúpi iný kupca," povedala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Do toho sa však na stole Romana Mikulca objavila ďalšia ponuka. Podľa viacerých odborníkov, ktorí nechceli byť citovaní, je prinajmenšom veľmi zaujímavá a patrí americkej spoločnosti IDAG. Rovnaké vrtuľníky už slovenská armáda vlastní. "Radi by sme vám ponúkli dva vrtuľníky UH 60 Blackhawk za jednotkovú cenu 3,8 milióna dolárov. Vieme vám ich dodať v úprave pre hasičov a záchranné zložky, vrátane školení pilotov, posádky a servisu, oba do dvoch mesiacov," citujeme z listu.

Emeritný dekan leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Szabo si myslí, že z pohľadu takticko-technických dát jednoznačne ide o lepšiu voľbu. S otázkami sme sa obrátili aj na ministerstvo vnútra. Tlačové oddelenie reagovalo, že o tejto aktuálnej ponuke vie. Zatiaľ ju však nevyhodnotilo. "Všetky spoločnosti boli zo strany Leteckého útvaru MV SR oslovené už pri prieskume trhu v úvode. V tom čase takýto dokument od predmetnej spoločnosti ponúknutý nebol," znie oficiálne stanovisko.

Televízia JOJ oslovila aj samotnú americkú spoločnosť, ktorá túto ponuku slovenskému ministerstvu poslala. Na odpovede čakáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy