Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
188. deň na Ukrajine: Moskva sa (znova) vyhráža EÚ, Vatikán usmernil pápežove vyjadrenia
Zdielať na

188. deň na Ukrajine: Moskva sa (znova) vyhráža EÚ, Vatikán usmernil pápežove vyjadrenia

BRATISLAVA / Na fronte sa toho veľa nezmenilo, najväčšie ofenzívy sa odohrávajú za stolom. Delegácia MAAE už prišla na Ukrajinu, pri druhom najväčšom meste sa stále tuho bojuje. Moskva sa znova vyhráža západu a trestá vlastných občanov, pápežove vyjadrenia musel dať na pravú mieru jeho úrad.

Pri Chersone sa stále tvrdo bojuje

Na takmer celom území Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prebiehajú ťažké boje, oznámila ukrajinská prezidentská kancelária. "Počas celého dňa aj noci dochádzalo v Chersonskej oblasti k silným výbuchom," vyhlásil Zelenského úrad. Zároveň uviedol, že obranné vojská na viacerých miestach spustili protiofenzívu. 

Delegácia MAAE už je v Kyjeve

Tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu docestoval v utorok do Kyjeva. V Rusmi obsadenej Záporožskej atómovej elektrárni bude na návšteve od stredy do soboty, povedal šéf inštitúcie Rafael Grossi. "Musíme chrániť bezpečnosť najväčšieho jadrového zariadenia na Ukrajine aj v Európe," zdôvodnil.

Vatikán usmerňuje pápežove vyjadrenia

"Čo sa týka rozsiahlej vojny na Ukrajine, ktorú iniciovala Ruská federácia, zásahy Svätého otca Františka ju jasne a jednoznačne odsudzujú ako morálne neoprávnenú, neakceptovateľnú, barbarskú, nezmyselnú, odpornú a znesväcujúcu," uviedla Svätá stolica vo vyhlásení. Pápež minulý týždeň označil Dariu Duginovú ako nevinnú obeť vojny. Bola pritom známa pre svoje protiukrajinské vyjadrenia. Umrela po tom, čo vybuchlo auto, v ktorom mala sedieť spolu so svojím otcom Alexandrom - jedným z hlavných ruských propagandistov.

Moskva sa (znova) vyhráža EÚ, tentokrát ide o víza

Kremeľ varoval Európsku úniu, že ak sťaží Rusom cestovanie, bude to mať dôsledky. Hovorca Dmitrij Peskov povedal, že by takýto krok nenechal bez odozvy a záujmy svojich občanov je odhodlaný brániť. "Brusel a jednotlivé európske hlavné mestá demonštrujú krok po kroku absolútny nedostatok rozumu. Táto zmes iracionality hraničiacej so šialenstvom umožňuje, aby sa o takýchto rozhodnutiach diskutovalo," povedal.

Ruská prokuratúra tvrdo ide po bývalom novinárovi

"Prokurátor žiada odsúdiť Ivana na 24 rokov v trestaneckej kolónii s prísnym režimom," povedal právnik Ivana Safronova Dmitrij Katčev pre agentúru RIA Novosti po pojednávaní za zatvorenými dverami. Obžalovaný roky pracoval pre ekonomické denníky Kommersant a Vedomosti a bol jedným z najuznávanejších ruských novinárov v oblasti obrany. Zatkli ho v júli roku 2020, keď začal pracovať ako poradca šéfa štátnej vesmírnej agentúry (Roskosmos).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy