Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Epidémia opičích kiahní sa spomaľuje. Po štyroch týždňoch nárastov došlo k ich poklesu
Zdielať na

Epidémia opičích kiahní sa spomaľuje. Po štyroch týždňoch nárastov došlo k ich poklesu

KODAŇ / Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok, 30.augusta, vyhlásila, že je badať "povzbudivé" znaky, že epidémia opičích kiahní v Európe sa spomaľuje a smeruje "správnym smerom". WHO zároveň vyzvala jednotlivé krajiny, aby zdvojnásobili úsilie v boji proti šíreniu tejto infekčnej choroby.

Šéf WHO pre Európu Hans Kluge novinárom povedal, že pozitívny vývoj, čo sa týka znižovania počtu prípadov opičích kiahní, je napriek nedostatočným dodávkam vakcín možné sledovať vo viacerých krajinách, vrátane Británie, Francúzska, Nemecka, Portugalska a Španielska či niektorých častí Spojených štátov.

"Veríme, že v (európskom) regióne dokážeme trvalý prenos opičích kiahní z človeka na človeka zastaviť," povedal Kluge. Dodal však, že je potrebné "urýchlene zintenzívniť naše úsilie", čo sa týka dodržiavania opatrení, monitoringu, cieleného očkovania, identifikácie kontaktov infikovaných osôb a komunikovania s homosexuálnou komunitou, nakoľko väčšina prípadov bola zaznamenaná u homosexuálnych mužov, najmä u tých, ktorí majú viacero partnerov.

V 43 krajinách európskeho regiónu organizácie WHO, ktorý zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a štátov strednej Ázie, bolo zaznamenaných vyše 22 000 prípadov opičích kiahní. Tento počet predstavuje viac než tretinu všetkých prípadov na svete. Od mája bolo v 90 krajinách, kde táto choroba nie je endemická, potvrdených vyše 47 600 prípadov.

WHO minulý týždeň ohlásila, že po štyroch týždňov nárastu počtu nových prípadov opičích kiahní vo svete došlo k ich poklesu o 21 percent. WHO vyhlásila šírenie opičích kiahní koncom júla za stav celosvetovej zdravotnej núdze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy