Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sú na slobode, ale hrozia im vysoké tresty. O dobrovoľných hasičoch, podpaľačoch rozhodoval súd
Zdielať na

Sú na slobode, ale hrozia im vysoké tresty. O dobrovoľných hasičoch, podpaľačoch rozhodoval súd

BREZNO / Okresný súd v Brezne v nedeľu, 28.augusta, do neskorého večera rozhodoval o väzbe v prípade dvoch dobrovoľných hasičov. 25 a 29-roční muži zo Závadky nad Hronom čelia obvineniam z poškodzovania cudzej veci. V minimálne 6 prípadoch založili požiar, ktorý následne ako členovia Dobrovoľného hasičského zboru išli uhasiť.

Výsluchy trvali niekoľko hodín. 25 a 29-roční dobrovoľní hasiči pred sudcom vypovedali ako to bolo s požiarmi na Horehroní. Obaja muži, pričom jeden z nich je veliteľom dobrovoľných hasičov v Závadke nad Hronom, sa k založeniu požiarov priznali.

"Môj klient bol prepustený zo zadržania a nahradená bude väzba, stíhaný bude na slobode. Svoje konanie oľutoval, ospravedlnil sa a aj týmto spôsobom sa ospravedlňuje kolegom," uviedol obhajca Richard Piliar.

Priznali sa ku 6 požiarom v Polomke, Závadke a Heľpe. Začalo to ešte minulý rok na jar, kedy mali podľa obvinení podpáliť drevo na píle v Polomke. To, čo sami založili neskôr, pomáhali hasiť ako členovia dobrovoľného zboru.

"Bol taký paradoxný motív, ale nebudem ho zatiaľ uvádzať," povedal Piliar. Pri niektorých požiaroch im podľa polície mal pomáhať aj 17-ročný mladík, tiež miestny dobrovoľný hasič. Keďže je mladistvý, polícia ho vyšetruje na slobode. Zbor pritom iba pred dvomi mesiacmi získal ocenenie od Krajského hasičského riaditeľa.

"Za veľký počet výjazdov a pomoc profesionálnemu hasičskému zboru," priblížil starosta Závadky nad Hronom Ján Tešlár.

Škody podľa polície presiahli 215-tisíc eur. "Tú škodu, samozrejme, budú chcieť uhradiť, uvidíme, ako bude vyčíslená, ale samozrejme, je im to veľmi ľúto, " vyhlásil obhajca Richard Piliar.

Proti rozhodnutiu breznianskeho súdu, ktorý rozhodol, že budú muži vyšetrovaní na slobode, podal prokurátor sťažnosť. O tej bude ešte rozhodovať krajský súd v Banskej Bystrici. Vyšetrovanie celého prípadu aj naďalej prebieha. Všetci traja dobrovoľníci čelia obvineniam z poškodzovania cudzej veci.

"Za takýto zločin, ktorý bol spáchaný závažnejším spôsobom konania, hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov," dodala Mária Faltániová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy