Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí záchranári v akcii: Turistov zastihla v horách búrka, muž mal problém so srdcom a žena si zlomila členok
Zdielať na

Horskí záchranári v akcii: Turistov zastihla v horách búrka, muž mal problém so srdcom a žena si zlomila členok

KYSUCE / Horskí záchranári pomáhali v nedeľu,28. augusta, na Kysuciach hneď dvakrát. Mužovi, ktorý mal problémy s kardiostimulátorom a turistke, ktorá si zlomila členok pri vystupovaní z bobovej dráhy

Bobová dráha je v letnej sezóne mimoriadne obľúbená, ak dodržíte všetky bezpečnostné opatrenia, nemôže sa Vám na nej nič stať. "Všetky atrakcie sú bezpečné, ak sa dodržiavajú pravidlá na bobovej dráhe nehrozí nebezpečenstvo, ak návštevníci dodržia pokyny obsluhy," vysvetlil Juraj Vojtuš z HZS MF v Oščadnici. 

Tie zrejme podcenila Slovenka, ktorá sa na bobovej dráhe odviezla viackrát. Pri vystupovaní si spôsobila mimoriadne bolestivé zranenie, zlomila si členok. "Vystupovala na mieste, kde to nie je vhodné," uviedol Vojtuš.

Horskí záchranári jej nohu ošetrili zafixovali a podali jej lieky od bolesti. "Sme s ňou išli opatrne, no aj tak si vytrpela svoje," pokračuje Juraj Vojtuš.

Pomoc horských záchranárov potreboval aj starší pán, ktorý mal problémy s kardiostimulátorom. "Tento jeho kardiostimulátor začal robiť problémy, mal chybu, dával výboje, ktoré neboli žiadúce, po našom príjazde bol pacient pri vedomí, bol vyšetrený a bol odovzdaný posádke rlp," priblížil Matej Pištek z HZS MF v Oščadnici. 

Tohtoročná letná sezóna sa vo Veľkej Rači rozbiehala pomaly, teraz je ale v plnom prúde. "Úrazovosť tak štandardne ako po iné roky, išlo o úrazy cyklistov, kolobežkárov, nejaké pátrania po nezvestných," povedal Pištek.

Ak idete na túru, stále platia rovnaké a základné pravidlá, choďte na ňu vybavení, pozrite si počasie a dôkladne si naštudujte trasu. "Na toto je dobrá aj aplikácia Horskej záchrannej služby, ktorá sa dá využiť odoslaním núdzovej esemesky, v ktorej sú GPS súradnice, ktoré nám pomáhajú bližšie dohľadať zraneného," odporučil Ján Poláček z HZS MF v Oščadnici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy