Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudský život môže zachrániť aj laik. Potrebuje na to prístroj, ktorých počty aj vďaka záchranárom stúpajú
Zdielať na

Ľudský život môže zachrániť aj laik. Potrebuje na to prístroj, ktorých počty aj vďaka záchranárom stúpajú

SPIŠSKÉ VLACHY / Keď srdce začne štrajkovať a nastane kolaps, môže zasiahnuť aj laik. Potrebuje na to život zachraňujúci prístroj, ktorých počty na Slovensku našťastie stúpajú. Deje sa to aj vďaka ľuďom, akým je Michal - profesionálny hasič na dôchodku a jeho kamaráti.

Michal takmer tri dekády pomáhal ľudom v núdzi. S kolegami sa streli s nehodami, pádmi, zraneniami, požiarmi. Neraz sa zo zásahu vrátili smutní, život sa zachrániť nepodarilo. Niekedy k tomu stačila drobnosť, rýchla pomoc laikov ešte pred príchodom profesionálov.

"Robil som 27 rokov profesionálneho hasiča a viem, čo dokáže urobiť to laické, to prvé. Čo dokáže zachrániť život. Nie to, čo vidíme vo filmoch, ale ten reálny život je dôležitý. A tá záchrana, čo je od prvého počiatku, od nahlásenia, až po ten úkon," uviedol Michal Závadský, hasič na dôchodku a spoluautor zbierky. 

"Automatický externý defibrilátor je veľmi dôležitá a veľmi potrebná vec. Kvôli tomu, že vedia laici, ktorí sú svedkami tej udalosti, urobiť úkon, ktorý urobí záchranka, ktorá až po príchode donesie ten defibrilátor. Takže sa urýchli pomoc tomu dotyčnému," priblížil záchranár a inštruktor Miroslav Nagy.

Mesto Spišské Vlachy patrí doposiaľ medzi samosprávy, ktoré AED nedisponujú. Preto sa partia kamarátov okolo Michala rozhodla to zmeniť. Obyvateľom predstavili prácu záchranných zložiek a popritom urobili dôležitú zbierku.

"Mám kolegu, ktorý ma nabudil na to, že je to záchranár, že za týždeň použili trikrát, záchrana života. Tak okolo 1 500 eur stojí, nám treba vyzbierať. Dúfajme že sa nám to podarí," hovorí Miroslav Hmela, hlavný organizátor SOS Dňa. 

V Spišských Vlachoch síce majú stanicu aj profesionálni záchranári, no ich zásahový obvod je väčší ako iba jedno mesto. Preto AED môže byť aspoň miernou náhradou

"Títo záchranári môžu byť na inom mieste a práve keď bude potrebný ten defibrilátor, nebudú na tvare miesta. Bude na takom mieste, žeby v prípade potreby sa k nemu dostal každý," vyjadril sa primátor mesta Ľubomír Fifik.

"Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby disponuje informáciou, čo sa týka registrácie AED. Vedieme aj register tých defibrilátorov. Ak je ten defibrilátor potrebné použiť, tak vie kontaktovať majiteľa, alebo organizáciu, kedy ten človek príde priamo na tú danú adresu, a vie tomu človeku pri tom oživovaní, pri resuscitácií pomôcť," priblížila Mária Mlynarčíková z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Zbierka sa podarila. Obyvatelia mesta sa tak už o pár dní môžu tešiť na svoje prvé AED.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy