Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vracajú zálohované fľaše, budú platiť viac za vývoz odpadu
Zdielať na

Vracajú zálohované fľaše, budú platiť viac za vývoz odpadu

BRATISLAVA / Obce, ktoré sa snažia mať, čo najvyššie percento vyseparovania odpadu v obci, prišli na to, že zálohovaním fliaš a plechoviek sa im znížilo percento vytriedenia. V praxi to znamená, že za vývoz komunálneho odpadu budú platiť viac. Chcú, aby sa upravil spôsob výpočtu.

Vzhľadom na to, že od 1. januára sa na Slovensku zálohujú plastové fľaše a plechovky tento odpad zostáva v obchodoch a nekončí v obciach. Starostovia tvrdia, že po zavedení zálohovania obalov v žltých smetných nádobách je menej platov. Už žiadnu fľašu, či plechovku tam nenájdete.

Podľa starostu obce Plavecké Podhradie v ich obci je to menej asi o dve tony. Chcel zistiť koľko plastových obalov vyzbierali v ich miestnom obchode, aby to číslo mohli použiť na výpočet vytriedenosti odpadov v obci.

"Snažil som sa získať nejakú informáciu ohľadom váh, ktoré vznikajú zozbieraním týchto fliaš, zatiaľ sa mi to nepodarilo," hovorí Július Papánek.

Na ministerstve životného prostredia tvrdia, že zálohovanie plastových obalov nemôže mať negatívny vplyv na percento triedenia v obci.

"Plastové fľaše a hliníkové obaly nekončili v separovanom zbere. Takmer polovica z nich končila v komunálnom odpade, preto sa ten zálohový systém aj zavádzal," povedal Juraj Smatana, štátny tajomník ministerstva životného prostredia.

Zástupcovia obcí a miest nie sú proti zálohovaniu, trápi ich však to, že plastový odpad , ktorý končí v obchodoch im znížil percento vyseparovanosti odpadu v obci. 

Čo má za následok to, že obec triedi menšie percentá. A bude platiť väčšie poplatky. Štátny tajomník ministerstva vidí ústretový krokom pre obce, zníženie vytriedenosti o štyri percentá.

Za rok 2022 z pôvodných povinných 35 percent na súčasných 31 percent. Tie dediny, ktoré separujú viac ako na povinných 35 percent, zníženie o štyri percentá nepocítia. Preto žiadajú, aby sa upravil spôsob výpočtu.

"My ako obec máme vyseparované na 48 percent. A ja im musím povedal, že sa nám navyšujú náklady. Nie že im poviem, že sa im znížia, ale poplatky za vývoz komunálneho odpadu sa musia navýšiť," vraví Jozef Temer, starosta obce Suchohrad.

"Niekto musí logicky na to prísť, a logicky to zmeniť. Lebo my nemáme šancu," dodáva starosta obce Záhorská Ves Boris Šimkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy