Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bezpečnosť cyklistov na cestách má už v marci zaručiť nový zákon. Nadšenci si ho už vyskúšali v praxi
Zdielať na

Bezpečnosť cyklistov na cestách má už v marci zaručiť nový zákon. Nadšenci si ho už vyskúšali v praxi

SLOVESNKO / Cyklisti by sa mali na cestách cítiť a jazdiť bezpečnejšie, spolu s kolobežkármi či chodcami. Všetko im má uľahčiť nový zákon, ktorý platí už od marca. Vďaka projektu Naprieč Slovenskom si to nadšenci cyklistiky vyskúšali priamo v praxi. Nie všetci však tento zákon poznajú.

Dvadsať cyklistov si na vlastnej koži vyskúšalo nový zákon o cestnej premávke. Zisťovali pritom, či ich vodiči dokážu správne predbiehať. "Vodič motorového vozidla pri predchádzaní malého motocykla, cyklistu alebo chodca, je povinný dodržať dostatočný odstup, spravidla jeden meter pri rýchlosti nižšej ako 50km/h, a pri rýchlosti vyššej, najmenej jeden a pol metra." hovorí Tomáš Vrábel, riaditeľ dopravnej polície Prezídia PZ.

Cyklisti chcú poukázať na toleranciu medzi nimi a vodičmi

Mnohí vodiči na cyklistov brali ohľad a skutočne obiehali z väčšej vzdialenosti. Viacerí však boli nervózni, trúbili, či nemali problém obiehať cez plnú čiaru. "Našli sa takí, ktorí nás pretrubovali permanentne," konštatuje organizátor projektu Adrián Gazdík.

Zákon sa zmenil aj v tom, že keď ide po ceste skupina 6 cyklistov a viac, tak môžu byť dvaja vedľa seba. Tým pádom ich dokážu vodiči obehnúť rýchlejšie, ako keby idú za sebou. Zmeny v zákone zrejme nemal naštudované profesionálny vodič autobusu medzi Nitrou a Vrábľami a zavolal policajtov. No zrejme ani hliadka nevedela, že cyklisti nič neporušujú a idú správne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy