Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kliešťová encefalitída tento rok naberá na sile, varuje RÚVZ
Zdielať na

Kliešťová encefalitída tento rok naberá na sile, varuje RÚVZ

BANSKÁ BYSTRICA / Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici zaznamenal výrazný nárast prípadov kliešťovej encefalitídy. K polovici augusta je ich počet o vyše polovicu vyšší než ich celkové množstvo za minulý rok.

Do 15.8. sa inštitúcia dozvedela o 141 výskytoch ochorenia, vlani ich bolo za 12 mesiacov len 92. Najzasiahnutejší bol práve Banskobystrický kraj so 46 prípadmi. Podľa epidemiologičky Jany Kerlik práve tam evidovali dve z troch tohtoročných epidémií, posledná bola v okolí Prešova.

Kliešťová encefalitída sa neprenáša len hmyzom, ktorého meno táto choroba nesie, no do tela ju môžete dostať aj po konzumácii istých potravín. Najrizikovejšie sú nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. "V kontexte významu prevencie zdôrazňujeme, že ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. Nezáleží pritom, či sa človek vírusom nakazil prostredníctvom infikovaného kliešťa alebo kontaminovaným mliečnym výrobkom,uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Odporúčané opatrenia RÚVZ sú jasné. "Platí, že najlepšou prevenciou kliešťovej encefalitídy je kombinácia očkovania proti tejto infekcii, dôslednej ochrany pred zaklieštením výberom vhodného oblečenia či použitia repelentov, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela a tepelné spracovanie rizikových výrobkov pred konzumáciou pri min. 70° C,uzavrela Kerlik.

O štarte kliešťovej sezóny sme informovali ešte v júli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy