Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka vymenovala za predsedu Štatistického úradu SR Petra Peťka
Zdielať na

Prezidentka vymenovala za predsedu Štatistického úradu SR Petra Peťka

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Novým predsedom Štatistického úradu SR bude od septembra Peter Peťko. Do funkcie ho 18. augusta na návrh vlády vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Žijeme v dobe dezinformácií a hoaxov, v dobe, keď sa stalo takmer módnym trendom spochybňovanie či relativizovanie akejkoľvek skutočnosti. Preto je potrebné, aby sme sa aktívne usilovali o návrat dôvery k faktom. A to je možné len vtedy, ak tieto fakty ponúka dôveryhodná inštitúcia," uviedla prezidentka v príhovore. Ako pripomenula, úlohou úradu je poskytnúť o realite čo najpresnejší a najobjektívnejší obraz. Štatistické dáta a zistenia by podľa prezidentky mali byť nevyhnutnými podkladmi na prijímanie ekonomických i politických rozhodnutí.

"Od štatistických údajov a zistení sa môže odvíjať aj nálada a atmosféra v spoločnosti, hoci to už je do značnej miery vecou nielen samotných ukazovateľov, ale aj ich interpretácie. Rovnako je to aj vec užívateľskej gramotnosti, lebo tak, ako je nevyhnutné čítať text s porozumením, musíme rozumieť aj dátam a číslam," skonštatovala prezidentka. Peťko na poste nahradí Alexandra Balleka, ktorého do funkcie vymenoval prezident Andrej Kiska v roku 2016. Funkčné obdobie predsedu ŠÚ SR je päť rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy