Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Premnoženie medveďov by sa podľa poľovníkov dalo vyriešiť oveľa humánnejším spôsobom. Mohli by sa vyvážať
Zdielať na

Premnoženie medveďov by sa podľa poľovníkov dalo vyriešiť oveľa humánnejším spôsobom. Mohli by sa vyvážať

PREŠOV / Medveď, ktorý vystrašil partiu robotníkov v prešovských mestských lesoch, je podľa poľovníkov znakom toho, že ich je veľa. Doteraz nebola povolená regulácia odstrelom. Núka sa však ešte jedno, omnoho humánnejšie riešenie, aby sme si populáciu medveďov rozdelili s krajinami, kde sa zviera síce už nevyskytuje, ale voľakedy tam žilo.

Medveď prišiel na 20 metrov a dvihol sa na zadné. Keď dopadol na zem a začal hrabať prednou labou, robotníci sa dali na útek. Mysleli si že to bola medvedica, ktorá ma na blízku malé. Chlapi sa rozutekali tak, že píly nechali v lese. Ak by sa tak nestalo podľa poľovníka by to malo len dva scenáre. Buď by nahnevaný medveď odišiel alebo by zaútočil.  

Medveď v mestských lesoch, blízko tretieho najväčšieho slovenského mesta by znamenal, že sa už tento tvor objavuje aj na miestach, kde doteraz nebol. Aj to môže byť podľa poľovníkov znakom premnoženia. Medveď sa európskou legislatívou dostal medzi prísne chránené druhy. Ešte prísnejšie ako napríklad vlk, pri ktorom v istom období platí možnosť regulácie. Aj keď odhady ministerstva životného prostredia a poľovníkov sa na počty medveďov rôznia, podľa poľovníkov je už nutné zasiahnuť. A ak nie je vôľa povoliť odstrely, navrhujú humánnejšie riešenie.  

"Druhé riešenie, ho odchytávať a vyvážať," informuje poľovnícky lektor Viliam Sabol. S nápadom oslovil stáb TV JOJ aj ministerstvo životného prostredia. To zaslalo obsiahle stanovisko k medveďovi aj k tomu, že je nutné riešiť konkrétne prípady problémových jedincov. Zároveň odmietajú tvrdenia o premnožení medveďa hnedého na našom území. "Prípadný odchyt problémového medveďa a jeho premiestnenie nie je vhodným riešením, nakoľko by sa s vysokou pravdepodobnosťou na lokalitu vrátil, alebo by svoje návyky a správanie opakoval aj v novej oblasti," vyjadrilo sa ministerstvo životného prostredia.

Poľovnícky lektor tvrdí, že medveďa je nutné odchytiť ešte pred problémovým správaním. Ak sa s tým nič neurobí, o pár rokov tu podľa nehode budeme mať veľký problém. Odhaduje to aj na stovky medveďov ročne viac. A práve tie ročné prírastky by sme podľa neho mali ponúknuť štátom, kde už medveďa dávno nemajú. Napríklad aj škandinávskym krajinám, Británii alebo Česku. "Napríklad susedné Česko, posledný medveď bol zastrelený v roku 1887. Oni by len obnovili jeho existenciu," tvrdí Viliam Sabol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy