Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tmavé fólie na zadnom skle auta môžu spôsobiť problémy pri technickej kontrole
Zdielať na

Tmavé fólie na zadnom skle auta môžu spôsobiť problémy pri technickej kontrole

BRATISLAVA / Ak ste v minulosti prešli cez STK bez problémov, teraz to tak byť nemusí. Na opakovanú kontrolu vás technik musí poslať aj vtedy, ak máte nesprávne nalepené fólie na zadnom skle.

Podľa zákona nesmie dodatočne nalepená fólia na zadnom skle prekrývať tretie brzdové svetlo, lebo tým znižuje jeho svietivosť.

Viacerí vodiči na sociálnej sieti píšu, že ich to pri kontrole STK zaskočilo:

"My vzadu máme vyrezané a vpredu nám dali pás fólie dole na STK v Snine. Pritom fólie boli na aute od r. 2010...teraz im to začalo vadiť," píšu. Ďalší dodáva: "Aj my sme museli vyrezať. Vravela som chlapíkovi z STK, že už som bola s tým autom na STK trikrát a nikomu nič nevadilo...povedal, že vyšla nová vyhláška, že nemôže byť svetlo zakryté fóliou."

Zákon platí už dlho, no technici dostali usmernenie, že na tieto veci sa majú dôslednejšie zameriavať.

"Metodický pokyn hovorí jednoznačne, že žiadne svetelné zariadenia nesmie byť prekryté fóliami," hovorí Roman Figeľ, vedúci STK Dekra Petržalka. "Naši technici pokiaľ by to nezaznamenali ako závadu, sú za to finančne postihovaní."

Každý úkon technika sa nahráva na kameru a v prípade jeho pochybenia mu kontrolné orgány udelia pokutu ktorá môže byť pre neho aj likvidačná.

"Tam sú pokuty od 80 euro až do závratných výšin," hovorí Roman Figeľ.

Technik vám ale môže pomôcť fólie z tretieho brzdového svetla na mieste odstrániť.

"Snažíme sa byť prozákaznícki. Ak je to možné technicky, tak tomu zákazníkovi pomôžeme," povedal Ján Figeľ.

Ak je to technicky náročnejšie, prípadne by technik riskoval poškodenie napríklad vyhrievania zadného skla tak v takých prípadoch auto dostane len dočasnú STK na dva mesiace alebo si majiteľ auta fóliu zo svetla odstráni sám na vlastné riziko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy