Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pandémia a a teraz ruská invázia. Turizmus má stále problém, pre mnohých návštevníkov je Slovensko príliš blízko vojne
Zdielať na

Pandémia a a teraz ruská invázia. Turizmus má stále problém, pre mnohých návštevníkov je Slovensko príliš blízko vojne

BRATISLAVA / Po dvoch rokoch covidu dostáva cestovný ruch na Slovensku ďalšiu tvrdú ranu. Pre výpadok zahraničnej klientely sa môže do problémov dostať značná časť hotelov i cestovných kancelárií zameraných na príjazdový turizmus. Napriek tomu, že domácich dovolenkárov je relatívne dosť, bez cudzincov budú naše zariadenia len živoriť.

Kým pandémia koronavírusu bola pre cestovné kancelárie skúška ohňom, vojna kúsok za našimi hranicami je pre niektoré ešte tvrdší oriešok. Väčšina turistov zo zahraničia nás totiž pre blízkosť konfliktu vyhodnocuje ako nebezpečnú krajinu a namiesto Slovenska si vybrali inú destináciu. "Už pred začiatkom hlavnej sezóny začali rušiť plánované pobyty na Slovensku, takže záujem o cestovanie na Slovensko zo vzdialenejšieho zahraničia sa približuje k nule," povedal prezident Slovenskej asociácie cestoviek Roman Berkes. 

Výpadok cítia hotelieri po celej krajine. Chýbajú najmä Škandinávci, turisti zo západnej Európy a zo Spojených štátov. Niečo iné sú zasa turisti z Ruska, ktorým komplikujú situáciu sankcie a embargo na lety na starý kontinent. "Ak chcú pricestovať Rusi do Európy, tak musia využiť nejaké prestupové letiská a takto prichádzať, ale celkovo záujem cestovať do Európy z Ruska značne poklesol," uviedol Berkes. 

Zdá sa však, že toto leto nás nepodržia ani naši skalní. "Naši susedia - Poliaci, Česi a Maďari bažia po dovolenke pri mori a vyhľadávajú prímorské destinácie," povedala riaditeľka sekcie cestovného ruchu Slovakia travel Lucia Matvija. Veľký otáznik visí aj nad zimnou sezónou, ktorá by sa mala začať vo veľkom predávať už o niekoľko týždňov. "Uvidíme, ako sa bude táto situácia vyvíjať, budeme na ňu operatívne reagovať. Zatiaľ je veľmi predčasné sa k tomu vyjadrovať," uviedla Matvija. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy