Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Argumenty Žilinku, prečo nepodá žalobu na rozpustenie ĽSNS neobstoja, hovoria odborníci
Zdielať na

Argumenty Žilinku, prečo nepodá žalobu na rozpustenie ĽSNS neobstoja, hovoria odborníci

BRATISLAVA / Argumenty generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prečo nepodá žalobu na rozpustenie Kotlebovej strany ĽSNS, podľa odborníkov neobstoja. Slabé preferencie tejto strany, ktorej sa jej voliči nateraz otočili chrbtom, sa totiž môžu ešte zmeniť. Ak by sa navyše stranou nanovo zaoberal Najvyšší súd, mohol by prihliadať aj na právoplatné rozsudky pre Mariána Kotlebu, či dnes už prebehlíka k Republike Milana Mazureka.

Kotlebova strana neohrozuje demokraciu, napríklad aj preto, že má v parlamente málo poslancov, či vnútorné problémy a rozkoly. Aj toto sú v skratke niektoré z argumentov, prečo Generálna prokuratúra SR nebude žiadať jej rozpustenie.

Podrobnosti nevieme, Maroš Žilinka ich nechce zverejniť. "Interné stanoviská a materiály slúžiace pre rozhodnutie generálneho prokurátora sú neverejné a o podstatných skutočnostiach, z ktorých vychádzal jednoznačný záver nepodať žalobu, bola verejnosť primerane informovaná," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Stručné odôvodnenie tiež operuje veľkosťou strany, či jej preferenciami. "My nevieme predpovedať, či nepríde nejaká iná kríza, na základe ktorej tá strana môže znovu narásť. Zatiaľ nevieme predpovedať, ako sa bude dariť Republike ako najväčšiemu konkurentovi, preto je otázne, že či podceňovanie tej strany je na mieste, alebo nie," vyjadril sa Struhár.

"Má koaličný potenciál, nech si myslí kto chce, čo chce, zároveň posúva, alebo zmierňuje tú normu prijímania nenávistných hnutí aj smerom ku koaličným aj opozičným stranám, takže to nebezpečie neradno podceňovať," uviedla Silvia Porubänová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

"Ten ich potenciál by bol možno taký istý ako v minulosti, ak by sa nedarilo Republike a že by získali časť voličov od Smeru," povedal riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Pre odborníkov nie je relevantným argumentom ani to, že ĽSNS si zmenila stanovy, ktoré teraz nijako nepodkopávajú demokraciu. "Zmiernia oficiálne prejavy na verejnosti, v parlamente, v médiách, avšak tá skrytá agenda sa tam väčšinou vyskytuje," dodal Struhár.

Pred dvomi rokmi v Grécku rozpustili stranu Zlatý úsvit. Súdy ju označili za zločineckú organizáciu, s tým, že jej prominentní členovia sú zodpovední za násilnosti, aj vraždu. U nás za extrémistické skutky právoplatne odsúdili Mariána Kotlebu aj Milana Mazureka, ktorý medzitým prebehol k čoraz silnejšej Republike. "Možno ak by tá strana bola zrušená, tak by sa tá sila koncentrovala do Republiky a o pár rokov by sme mali ešte väčší problém," uzavrel Struhár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy