Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensko prichádza Európska vesmírna agentúra, pôsobiť bude na Lomnickom štíte
Zdielať na

Na Slovensko prichádza Európska vesmírna agentúra, pôsobiť bude na Lomnickom štíte

BRATISLAVA / Dobrou správou pre všetkých tých, ktorí sú fanúšikom vesmíru a chcú sa podieľať na jeho výskume, je vstup Slovenska do Európskej vesmírnej agentúry. Túto novinku vedci oznámili na obývanom mieste, ktoré je v našej krajine najbližšie k slnku - Na Lomnickom štíte.

Z pracoviska astronomického ústavu na Lomnickom štíte sa stane prestížna pobočka Európskej vesmírnej agentúry. Oznamovatelia tejto správy za miesto tlačovej konferencie zvolili Lomnický štít. Nikto z kompetentných sa na tlačovku doposiaľ neviezol na lanovke a tobôž nie do výšky 2 634 metrov. A nebol to náhodný výber.

"Sú tu astronómovia, je tu meteorologické observatórium, takže výber nebol náhodný," informuje Mária Breštanská, projektová koordinátorka ESA. Vedci na Lomničáku sa vďaka členstvu v Európskej vesmírnej agentúre budú podieľať na projekte stavby najväčšieho slnečného ďalekohľadu umiestneného v Španielsku. Astronóm netuší, či sa vstupom do Európkej vesmírnej agentúry niečo pre neho osobne zmení, ale vníma to ako veľký krok pre Slovensko. "Už nebudeme hanbiť, že na nič neprispievame a hanbili sme sa niekoľko dekád," hovorí astronóm Ján Rybák. 

Peniaze pre členstvo , čo je ročne približne 6 miliónov eur, sú už schvalené vládou, ešte to musí odobriť národná rada a následne podpísať prezidentka. A možno v blízkej budúcnosti bude mať Slovensko vďaka tomu astronauta. Do konkurzu Európskej vesmírnej agentúry sa už teraz môžu Slováci hlásiť vďaka členstvu priamo, nie cez spostredkovateľské agentúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy