Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cena za štvrtinu masla už atakuje štvoreurovú hranicu. Zlacnenie je zatiaľ v nedohľadne
Zdielať na

Cena za štvrtinu masla už atakuje štvoreurovú hranicu. Zlacnenie je zatiaľ v nedohľadne

BRATISLAVA / Ceny mlieka za uplynulý rok výrazne stúpli. Pri nákupe v obchode je to možno iba pár centov, ale v prípade masla je to oveľa viac a podľa analytikov bude zdražovanie pokračovať. Pritom maslo, ako jedna zo základných potravín, by v žiadnej domácnosti nemalo chýbať.

Kedysi rožok s maslom a pohár mlieka patril k najjednouchším raňajkám. Dnes to už ale neplatí. Len oproti minulému roku je rožok drahší o pár centov, mlieko už o desiatku a balenie masla o niekoľko desiatok centov. 

"Oproti začiatku roka stúpla cena masla v priemere o 15 percent, ak to porovnáme s minulým rokom, je to ešte výraznejšie o 40 percent," informuje analytička Jana Glasová. Ak ste v minulom roku kupovali veľké 250 gramové maslo, vyberali ste si mimo zľavy medzi 2 € až 2,70 €. Dnes sa horná suma pohybuje okolo štyroch eur, nájde sa aj 4,25 € a dolná suma len výnimočne klesne pod tri eurá. Hovoríme o masle 100 % živočíšnom a s tukom nad 80 %. Problém spočíva v tom, že na Slovensku a v Európskej únii klesá počet chovateľov dojníc.

"Za 30 rokov chovy dojníc klesali. Chov bol stratový," hovorí hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Pre porovnanie pred 30 rokmi bolo na Slovensku okolo pol milióna dojníc, dnes niečo vyše sto tisíc. "Na jeseň minulého roka vykázali stratu okolo 30 miliónov," dodáva Jana Holéciová. Štát im vykompenzoval zhruba tretinu. K pandemickým dopadom sa pridružili aj dôsledky vojny na Ukrajine. Straty majú aj spracovatelia mlieka, keďže nakupujú už drahšie mlieko a aj energie na jeho spracovanie podstatne stúpli. Situácia zatiaľ nevyzerá ružovo. Podľa analytikov ceny masla a mliečnych výrobkov budú ešte rásť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy