Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ceny palivového dreva stúpli a je ho málo. Úrady sa obávajú nelegálnej ťažby a vývozu do zahraničia
Zdielať na

Ceny palivového dreva stúpli a je ho málo. Úrady sa obávajú nelegálnej ťažby a vývozu do zahraničia

BRATISLAVA / Ruská agresia na Ukrajine a s ňou spojená energetická kríza sa podpísala aj pod zvýšenie cien dreva nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Rezort životného prostredia sa obáva toho, že dôjde k nadmerným vývozom nášho dreva do zahraničia a tiež k nelegálnej ťažbe. Ministerstvo navyše poukazuje na chýbajúce priebežné informácie o exporte dreva. Podľa envirorezortu by mal v tejto situácii zasiahnuť štát.

Zatiaľ čo zväz spracovateľov dreva chce, aby sa zakázalo spaľovanie dreva, ktoré je využívané v priemysle, tak zväz výrobcov dreva hovorí, že vlákninu treba prednostne využívať na zásobovanie ich energetických zariadení či teplární. Aj takto opísalo súčasnú situáciu ministerstvo životného prostredia v tlačovej správe.

Envirorezort poukazuje na to, že dopyt dreva prevyšuje ponuku. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že Národné lesnícke centrum navrhuje odvážať a predávať kalamitné drevo z najviac chránených území národných parkov. Národné lesnícke centrum na sociálnej sieti uviedlo, že zo strany envirorezortu ide o hrubé nepochopenie situácie. "V rámci aktuálnej situácie na trhu s palivovým drevom je potrebné poznamenať, že viac ako dva milióny metrov kubických dreva leží v slovenských lesoch a to ako dôsledok nespracovania kalamity z rozhodnutia štátnej ochrany prírody za posledných 10 rokov," informuje hovorca národného lesníckeho dreva Igor Viszlai.

Je to beh na dlhé trate, na palivové drevo sa aktuálne čaká niekoľko mesiacov. Ľudia, ktorí ho objednávali ešte pred letom stále nevedia, či ho budú mať dostatok, kým príde chladné počasie. Na samotách v okolí Detvy sa vždy kúrilo drevom. Eurá, ktoré odložili bokom na vyplatenie, tento rok určite stačiť nebudú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy