Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nedostatok zrážok výrazným spôsobom ovplyvní tohtoročnú úrodu slovenskej slnečnice a kukurice
Zdielať na

Nedostatok zrážok výrazným spôsobom ovplyvní tohtoročnú úrodu slovenskej slnečnice a kukurice

BRATISLAVA / Následky extrémneho sucha v poľnohospodárskej produkcii budú citeľné. Veľký výpar aj tej minimálnej vody spôsobujú nielen dlhodobé teploty, ale aj vietor. Na juhu sú kukuričné polia bez klasov, narásť nestihla ani slnečnica.

Slnečnica by mala byť taká vysoká, aby nás nebolo vidno. To ale pre tohtoročné kvety neplatí. Dážď na prelome júla a augusta prospel len plodinám, ktorých rast neskončil. "Od marca to je len necelých 200 milimetrov," skonštatoval Otto Krutek, hlavný agronóm Poľnohospodárskom družstve v Pribete.

Zmeny pestovatelia pocítili vo veľkých mierach

Ferenc Sámson, z rodinnej farmy V Bokroši pri Iži povedal, že nebola ani základná zimná vlaha. Nedostatok vody naďalej pretrváva. Zosychajúca kukurica takmer bez klasov, slnečnica, ktorá vám siaha do pol pása. Aj to sú dôsledky enormného tepla a nedostatku vody. "To rozloženie zrážok je veľmi regionálne. Sú plodiny, ktoré na jednej strane trpia, ale možno o niekoľko kilometrov vedľa sú také polia, kde môžu pestovatelia dosiahnuť slušné úrody. Dokonca sú rozdiely až vo výške 70 percent," uviedla Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Na juhu Slovenska začali nútene silážovať aj tú kukuricu, ktorá bola pôvodne siata na zrno. Ak by teraz aj začalo pršať, im to už nepomôže. Úroda tak nebude ani zďaleka veľká. V Európe odhadujú pokles produkcie slnečnice v priemere o 9 percent. Na poliach s ľahšou pôdou to môže byť ešte viac. Nedostatok v tomto prípade môže paradoxne zvýšiť jej cenu pri predaji. "Keď budem optimistický, tak to bude maximálne okolo dvoch ton. Priemer v dobrých rokoch je aj štyri," dodal Krutek. U nás na Slovensku takmer celá produkcia slnečnice ide na vývoz a skoro celé množstvo slnečnicového oleja, ktoré sa predáva na Slovensku, pochádza zo zahraničia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy