Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prevádzkovateľ platformy s výzvami sprísnil pravidlá. Kontroverzné videá, na ktorých sú deti, vymazal
Zdielať na

Prevádzkovateľ platformy s výzvami sprísnil pravidlá. Kontroverzné videá, na ktorých sú deti, vymazal

BRATISLAVA / Po kritike influencerov, odborníkov a mnohých divákov a rodičov, nastáva v publikovaní sporných videí zmena. Platforma, na ktorej častokrát deti zverejňovali šialené výzvy, sprísni pravidlá a spustí obmedzenia. Bude prístupná už len pre deti od 15 rokov. Inak budú ich príspevky vymazané.

Na platforme totiž začali pribúdať kontroverzné výzvy detí, ktoré si sami určili sumu, za ktorú do nich pôjdu. Napríklad za zjedenie psieho výkalu si jeden tínedžer vypýtal 100 eur. A aj ich dostal, lebo úlohu splnil. "Tvorcovia tej aplikácie by mali odvádzať oveľa lepšiu robotu a toto rovno odtiaľ mazať," uviedol v stredu, 3. augusta, influencer Matej Slažanský, známy ako Selassie. "To, že sa tam objavili nejaké deti, to nebol nikdy náš zámer. Ani sme do toho netlačili peniaze, ani nič podobné. To sa stalo absolútne organicky," hovorí zakladateľ platformy Youdare, Filip Sulík. 

Platforma, ktorú mesačne navštívi približne 50-tisíc ľudí, sa rozhodla konať. Jej zakladatelia tvrdia, že vek detí, ktoré sa ocitnú vo výzvach budú pracne preverovať a kontroverzné videá stiahnu. "Ak niekto bude chcieť robiť niečo explicitné, alebo nebezpečné, musí prehlásiť, že má 18 rokov. Musí mať aj linknuté svoje sociálne siete a my budeme aktívne preverovať koho sleduje, kam chodí do školy," tvrdí Sulík. 

​Administrátori tvrdia, že budú pozorne pozerať každé video

Pritom každé video zmizne po 30 dňoch a nebude sa dať ani dohľadať cez vyhľadávač. "Ak zistíme, že niekto nemá 15 rokov, tak to hneď stiahneme. Aj keď to bude úplne nevinné video, že si rozbije vajce o hlavu, tak stále to stiahneme, ak ten človek bude vyzerať, že má 9 rokov," hovorí Sulík. 

Tento krok platformy oceňuje aj psychológ, ktorý sa venuje internetovým fenoménom. Rozhodujúce je ale podľa neho to, akým spôsobom budú deti a mladí ľudia nasycovať ďalej svoje potreby. "Tento portál je len jedna malá časť. Tá výnimočnosť je v tom, že tento portál pochádza zo Slovenska, a že my vieme nastaviť nejaké pravidlá," uviedol psychológ, Marek Madro. Podľa odborníka je pritom dôležité aj to, akú podporu majú deti od svojich najbližších.

Celý rozhovor so zakladateľom platformy Filipom Sulíkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy