Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Platformu, na ktorej malé deti plnia šialené výzvy za peniaze, kritizuje aj komunita influencerov
Zdielať na

Platformu, na ktorej malé deti plnia šialené výzvy za peniaze, kritizuje aj komunita influencerov

BRATISLAVA / Reportáž o kontroverznej platforme, na ktorej hlavne deti plnia za peniaze rôzne šialené a častokrát až nechutné výzvy, nenechala chladnou verejnosť a ani komunitu influencerov. Ľudia nechápu, ako je možné, že je niečo také vôbec legálne. Podľa advokáta sa jej prevádzkovatelia pohybujú na tenkom ľade.

Kontroverzných výziev nájdete na novej sociálnej platforme, ktorá vznikla na Slovensku desiatky a každý deň pribúdajú ďalšie. Po odvysielaní našej reportáže to ale nenechalo chladnú širokú verejnosť, ako aj mnohých známych influencerov. "Je to veľmi vyhrotené," reaguje influencer Matej Slažanský, známy ako Selassie. "Príde mi to nechutné. Príde mi to smutné. Toto nie je cesta, ako si zarobiť peniaze," hovorí influencerka Martina Horňáková, známa ako Moma. "Čo ja som mala pocit, že sa z toho stalo je, ako keby miesto, kde deti šikanujú iné deti za peniaze," tvrdí influencerka Petra Dzvoníková, známa ako Petush Nasklee. 

Pôvodne mala stránka úplne iné zameranie

Výzvy mali byť určené pre známe osobnosti. Tie by ich plnili za vyzbierané peniaze, ktoré by išli na dobrú vec. Aktuálne sú tam ale prevažne deti, ktoré sa za pár eur znižujú k nechutnostiam. "Tam vidím veľmi veľa rizík, ktoré na súčasnú generáciu môžu podľa mňa pôsobiť, ako také nástrahy," uviedla influencerka Sandra Sviteková, známa z youtubového kanála Dejepis inak. "Ja by som bol rád, keby sa nám to oveľa viac vymklo z rúk. Zatiaľ mi to nepríde až také bláznivé," uviedol zakladateľ platformy Youdare, Filip Sulík. 

Podľa advokáta zakladatelia stránky žiadny zákon neporušujú

Pohybujú sa ale vraj na tenkom ľade. "Podľa môjho názoru je veľmi blízko toho, že v určitom okamihu sa môžu dostať do porušenia práv či už to bude občiansko-právnych predpisov, alebo môže dôjsť k spáchaniu trestného činu. Z môjho pohľadu je to riziko veľmi vysoké," uviedol advokát, Ján Lazur. Prevádzkovatelia platformy tvrdia, že celú vec majú právne ošetrenú a za výchovu detí nezodpovedajú.

Celé reakcie influencerov 

Martina „Moma“ Horňáková: 

Sandra Sviteková, zakladateľka youtubového kanála Dejepis inak: 

Youtuber Matej Selassie“ Slažanský:

Tvorkyňa online obsahu Petra Petush Nasklee“ Dzvoníková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy