Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kollár: Ak sa v koalícii nedohodneme, ospravedlníme sa ľudom a pôjdeme do predčasných volieb
Zdielať na

Kollár: Ak sa v koalícii nedohodneme, ospravedlníme sa ľudom a pôjdeme do predčasných volieb

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Riešenie vážnej koaličnej krízy zabrzdila triviálna vec - dovolenková sezóna. Jeden z možných scenárov už teraz ale vylúčil predseda hnutia Sme rodina. Podľa neho by jedinou úlohou prípadnej menšinovej vlády mala byť iba organizácia predčasných volieb. Boris Kollár sa zároveň vyjadril, že neplánuje robiť nábor tých poslancov, ktorí utečú z OľaNO.

Štvorkoalícia alebo nič

Scenár o menšinovej vláde definitívne pochoval predseda NR SR, Boris Kollár. Koalícii zároveň odmieta hodiť záchranné lano. Svoj klub, o chýbajúcu deviatku poslancov do potrebnej sedemdesiatšestky bez SaS, nafúknuť nechce. "Nerozširujme to, nenafukujme balón, nejdeme to teraz zachraňovať, niečo, čo sa zachrániť nedá," uviedol Kollár (Sme rodina). Predčasné voľby by vtedy boli jediná možnosť. S odídencami od Kotlebu vládnuť nechce. Do klubu nevezme ani Tomáša Tarabu, či Kuffovcov.

Jozef Šimko podľa Kollára extrémista nie je 

Poslanec Jozef Šimko, ktorý sa s ĽSNS do parlamentu zviezol, je výnimka. Na kandidátku vraj prakticky zablúdil. "My sme s pánom Šimkom komunikovali ešte pred voľbami 2020, len vtedy sa to nestihlo, už sme mali plnú kandidátku. Máme ho prečítaného, on extrémista nie je," hovorí Kollár.

Na udržanie štvorkoalície to zatiaľ nevyzerá

OĽANO podmienku SaS o odchode Matoviča z vlády splniť nechce. "Všetko závisí od toho, či sa SaS rozhodne povaliť aj tretiu demokratickú vládu," tvrdí predseda poslaneckého klubu strany OĽaNO, Michal Šípoš. "Ak chce Sulík odísť z vlády, nech odíde po zime, keď reálne hrozí, že Rusko stopne plyn," hovorí ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, Veronika Remišová (Za ľudí). 

Uhnúť o milimeter neplánujú ani liberáli

"Pre vyjednávanie, ustanovíme tím, sú zaviazaní vyrokovať dohodu, kde Matovič nebude vo vláde," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). "Môžete vytvoriť tímov aj 20. Vždy, keď chcete niečo odkopnúť, tak vytvárate komisie," tvrdí Kollár. Podľa Kollára je líder SaS už dávno rozhodnutý, že chce z koalície odísť. Dodáva ale, že aj v politike sa môže názor zmeniť, keď príde správna ponuka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy