Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alergikov potrápi najmä palina a ambrózia. Lekárov je ale v niektorých okresoch žalostne málo
Zdielať na

Alergikov potrápi najmä palina a ambrózia. Lekárov je ale v niektorých okresoch žalostne málo

KOMÁRNO / Okres Komárno má 100-tisíc obyvateľov a iba jedinú alergologičku. V ambulancii je rušno celý rok, ale teraz, keď začína kvitnúť ambrózia a palina, riešia denne neraz aj 150 pacientov. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie už o 3 roky bude až polovica populácie trpieť nejakou formou alergického ochorenia.

Alergici, ktorí včas nezačali preventívne užívať svoje lieky, si budú musieť nachystať kopy vreckoviek. Začal čas ambrózie, ktorá je spolu s palinou, dominantným peľovým alergénom u nás. "Prvé zrnká ambrózie už boli zaznamenané vo vzduchu, vyvoláva klasické prejavy alergie, ako je zápal spojiviek, alergickú nádchu, kýchanie sekréciou, môže vás svrbieť celé hrdlo, uši," hovorí imunoalergologička z Komárna, Svetlana Hadvabová. 

Pri neliečení môže viesť až k sezónnej astme

Alergické ochorenie sa môže spustiť kedykoľvek v živote. "Chcela by som apelovať na pacientov, aby už začali preventívne užívať lieky na alergiu, pretože tým predídu výrazným prejavom alergie," tvrdí Hadvabová. 

V okrese Komárno ordinuje len jedna alergoločička 

V Jedinej alergologicko-imunologickej ambulancii v okrese zvonia telefóny neustále. Doktorka Svetlana Hadvabová je roky jediný alergológ pre dospelých v Komárňanskom okrese so 100-tisíc obyvateľmi. V databáze má 18-tisíc zdravotných záznamov. "Donedávna som mala kolegyňu, detskú alergologičku, ktorá z dôvodu odchodu do dôchodku odišla. Teraz takmer 3-tisíc detí sa snaží prehlásiť k nám," hovorí Hadvabová. 

Pri ordinačnej dobe od pol 8 do pol 4 riešia v Komárne denne 100 až 150 pacientov. Ale z dverí nepošlú preč nikoho. Mladí lekári sa do tejto náročnej lekárskej disciplíny nehrnú. "Je veľký podstav lekárov v tomto odbore, my by sme boli radi, ak by sme mohli vydať povolenie pre ďalších lekárov, ale výchova nového lekára, ktorý by mal záujem o túto profesiu je aj 15 rokov," uviedol lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja, Ľubomír Ševčík. "Všelijako špekulujeme, dávame ich pred pracovnú dobu, po pracovnej dobe, cez obednú prestávku, robíme, čo sa dá," tvrdí Hadvabová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy