Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo zdravotníctva pripravuje prvý projekt, zameraný na včasné odhalenie rakoviny pľúc
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje prvý projekt, zameraný na včasné odhalenie rakoviny pľúc

BRATISLAVA / "Najradšej by sme boli, keby všetci pacienti odišli domov zdraví," hovorí primárka pracoviska pľúcnej onkológie Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Práve tam sa stretávajú s prípadmi rakoviny pľúc a vidia, aký zásadný rozdiel je, ak príde pacient včas. Aj preto veria, že sa konečne podarí spustiť skríning pľúc.

"Viac ako 60 percent pacientov prichádza neskoro a to je celosvetová štatistika," povedala primárka oddelenia onkológie Milada Veselá. Práve v nemocnici si najviac želajú, aby ľudia chodili včas a aby aj vďaka pripravovanému skríningu mohli prípady končiť šťastne. "Rakovina pľúc je vysoko smrteľné ochorenie a je na prvom mieste v úmrtnosti nádorových ochorení," uviedla Veselá. 

Skoré štádiá sú najlepšie liečiteľné ale zákernosť je v tom, že nemusíte mať žiadne problémy a neviete o nej. Často sa na to príde len vďaka náhode. Rozdiel v tom, kedy nastúpite na liečbu, ukazuje primárka na snímkach, aké sa budú robiť aj pri skríningu.

Pod ministerstvom zdravotníctva už pilotný projekt skríningového programu pripravuje pracovná skupina odborníkov. "Jej členmi sú rádiológovia, onkológovia ale aj všeobecní lekári," povedala Tatiana Kmecová, komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva. "Má to veľký význam. Je ale otázne, koľko ľudí bude mať záujem o skríning," uviedla Veselá. 

Pacient z Prievidze odkazuje pacientom, že treba prísť čím skôr. Aj on sám patrí k tým. ktorí najskôr nevedeli, že majú problém. "Ja som si myslel, že zadýchanie súvisí s vekom," povedal. Kritériá, kto bude patriť do rizikovej skupiny vhodnej na skríning sa už tvoria. "Súčasní alebo bývalí fajčiari podľa presne stanovených kritérií. Veľmi dôležitý bod je aj odvykanie od fajčenia," uviedla Kmecová. 

Pilotný projekt ukáže aj, ako to bude s technickými kapacitami. "Uskutočňované to bude pomocou nízkodávkového CT vyšetrenia," povedala Kmecová. Presný termín spustenia programu nie je jasný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy