Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na hrade v Starej Ľubovni hodovali šľachtici. Potomkovia feudálov si zahrali unikátnu partiu kráľovskej hry
Zdielať na

Na hrade v Starej Ľubovni hodovali šľachtici. Potomkovia feudálov si zahrali unikátnu partiu kráľovskej hry

STARÁ ĽUBOVŇA / Traja páni s modrou krvou, ktorých predkovia vlastnili stredovekú pevnosť nad Starou Ľubovňou, si tam dali spoločné stretnutie. Princovia nemali žiadne pánske maniere, nespali v komnatách a neprišli so žiadnym služobníctvom. Potomkovia významných kráľov sa stretli na hrade po takmer 500 rokoch.

Jedny hrad postavili, druhí v ňom bývali  a tretí vytvorili nádherné múzeum. V 17. storočí panoval na hrade Juraj Lubomirski a teraz prichádza jeho ôsme pokolenie, poľský advokát. Nemá žezlo, ani korunu ale meno ma má kráľovské. 

 Potomok Juraja druhého Felixa Reisa už na hrade bol. Naopak vnuk Jána Zamoyského a princeznej Izabely videl panstvo svojich starých rodičov po prvýkrát a bol očarený. "Môj otec aj teta mi rozprávali, že keď tu žili, cítili sa veľmi príjemne," povedal potomok majiteľ hradu gróf José Miguel Zamoyski Navaro.

Toto je teraz panstvo, ktoré vlastnili ich predkovia, samozrejme už v zrekonštruovanom stave. Zatiaľ ani jeden neprejavil záujem kúpiť ho. Poniektorí hrady a zámky vlastnia. "Zámok má 200 izieb ale nie všetky sú obývané," uviedol Jan Lubomirski. 

Páni s modrou krvou mali aj svetské starosti, tak napríklad gróf Zaoyski takmer na stretnutie nepriletel pre štrajk leteckých spoločností. Síce sa nehodovalo do neskorých nočných hodín, nepiekol sa býk ani prasa ale na jednom z nádvorí sa hrala kráľovská hra, no nie hocijaká ale so živými figúrkami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy