Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od konca júla žijeme na ekologický dlh. Ľudstvo spotrebovalo viac prírodných zdrojov ako planéta dokáže obnoviť
Zdielať na

Od konca júla žijeme na ekologický dlh. Ľudstvo spotrebovalo viac prírodných zdrojov ako planéta dokáže obnoviť

BRATISLAVA / Naša planéta od konca júla žije na ekologický dlh. Znamená to, že ľudstvo už spotrebovalo viac prírodných zdrojov ako planéta dokáže obnoviť v priebehu roka. Tento symbolický deň má vyslať jasný odkaz - náš prístup k prírode treba okamžite zmeniť. Odborníci upozorňujú na to, že nad pomery si žijeme aj na Slovensku.

"Naša potreba presahuje tie možnosti planéty obnoviť a produkovať prírodné zdroje," povedala hovorkyňa Svetového fondu na ochranu prírody Andrea Hajdúchová. Za nami je iba polovica leta, no my celosvetovo začíname žiť ekologický dlh, no a opäť o niečo skôr ako tomu bolo pred rokom.

Kým v 70-tych rokoch 20. storočia sme niečo také nepociťovali, v súčasnosti celosvetovo vyčerpáme ročné obnoviteľné zdroje planéty na konci júla, na Slovensku dokonca začiatkom mája. "Keď sa spriemeruje to, koľko ľudia spotrebujú zdrojov tejto planéty, my jednoznačne patríme k tým, ktorí spotrebujú viac," uviedla koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová. 

Najviac mrhajú zdrojmi v Amerike, kde sa ekologický dlh začína už v marci. Krajiny, ktoré sú na tom podobne ako my so spotrebou sú Nemecko, Izrael, Francúzsko, Japonsko či Portugalsko. "Znížiť závislosť na fosílnych palivách, používať čisté energie, šetriť energiou, využívať iné formy dopravy," uviedla Hajdúchová. 

Riešením môže byť aj používanie obnoviteľných zdrojov, akými je solárna energia, urýchlená inštalácia tepelných čerpadiel či využiť geotermálny potenciál. "Mali by sme jesť menej mäsových výrobkov, cestovať udržateľnejšie. V tomto období veľmi dôležité je myslieť na to, ako si zaizolovať svoje bývanie, znížiť svoje vykurovacie štandardy," povedala Szabová. Európa si dala ambiciózne ciele, ktoré chce splniť v nasledujúcich rokoch. "Chce obnovovať mokrade, chce obnovovať rieky... cieľ do roku 2030 mať voľne tečúce rieky," dodala Hajdúchová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy