Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dodávky ruského plynu sa zmenšujú, vlastný zdroj tejto suroviny má cenu zlata. Na Slovensku ho ťažíme už 70 rokov
Zdielať na

Dodávky ruského plynu sa zmenšujú, vlastný zdroj tejto suroviny má cenu zlata. Na Slovensku ho ťažíme už 70 rokov

BRATISLAVA / Dodávky ruského plynu do Európy sa zmenšujú, a preto akýkoľvek vlastný zdroj tejto suroviny má cenu zlata. Na Slovensku ťažíme vlastný plyn už 70 rokov. A mohli by sme až desaťnásobne viac a to bez toho, aby to daňových poplatníkov stálo čo by len euro.

Tým, že k nám dlho tiekol lacný ruský plyn, nebol dôvod ťažbu rozširovať. Situácia sa však zmenila a ten náš by sa nám teraz hodil. "Ak je na Slovensku potenciál vyťažiť väčšie množstvo plynu, tak dáva zmysel to skúsiť," hovorí analytik Jozef Badida.

"Ak budeme ťažiť 10 %, tak určite vieme zabezpečiť najkritickejších odberateľov," hovorí Jozef Levoča, riaditeľ divízie prieskumu ťažby. Potenciál na to máme. Najskôr však treba vyriešiť legislatívne prekážky a určiť si priority. Do úvahy pripadá oblasť pri Trnave, kde sú veľké zásoby plynu. Podľa projektu z roku 2019 by sa oplatilo ťažiť aj za vtedajšiu cenu, ktorá sa pohybovala okolo 16 eur za MWh. Dnes je to až okolo 200 eur. Kľúčové však je, že slovenský plyn by zostal u nás doma. "Pre nás je to dôležité najmä preto, aby sme sa vedeli odpojiť od toho ruského plynu a aby sme zvýšili energetickú sebestačnosť," informuje Karol Galek, tajomník ministerstva hospodárstva.

Lacnejší zrejme nebude, no získame nad ním aspoň kontrolu. Kto si myslel, že plyn sa skrýva v nejakej podzemnej bubline, je na omyle. Ťaží sa totiž z pieskovca. "20 % z tohto kameňa je vzduch. V prípade, že je to v ložisku, tak je to plyn a z takýchto hornín my ťažíme. Vieme to vŕtanie nastaviť tak, aby ostali studne, ktoré majú hĺbku 200 - 250 metrov, čiže naozaj čistá kvalitná voda," povedal Jozef Levoča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy