Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koaličná kríza pokračuje a na konci sa spočítajú poslanci. Boris Kollár naznačil, že menšinovú vládu nechce
Zdielať na

Koaličná kríza pokračuje a na konci sa spočítajú poslanci. Boris Kollár naznačil, že menšinovú vládu nechce

BRATISLAVA / Kríza v koalícii pretrváva, zatiaľ nikto neustúpil. Podľa šéfa opozičného Hlasu-SD, Petra Pellegriniho, sa bude chcieť súčasná vláda stoj čo stoj udržať pri kormidle. Politológ nevylučuje ani odchod Igora Matoviča. Predseda Sme rodina Boris Kollár odmieta menšinovú vládu, ak by mali byť odkázaní na Kotlebovcov.

"V prípade, že by sme mali visieť na gumenej šnúrke od treniek ĽSNS," povedal predseda NRSR Boris Kollár.

"Som presvedčený, že Igor Matovič so svojimi kumpánmi nájde spôsob, ako sa udržať pri moci. Aj za cenu, že by zásadné otázky v parlamente prechádzali hlasmi odídencov od Kotlebovcov, alebo priamo s hlasmi Kotlebovcov," vyhlásil poslanec zo strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Predseda parlamentu tvrdí, že súčasnú vládnu krízu dokážu vyriešiť len Igor Matovič s Richardom Sulíkom. Pevne verí, že sa dohodnú. "Oni vyvolali tento problém, túto krízu, oni to musia urovnať. A pokiaľ to neurobia, tak je vysoko pravdepodobné, že táto vláda bude oklieštená," povedal Kollár.

"Jediným riešením je odchod tejto vlády, vypísanie predčasných volieb. Ľudia nech si nanovo vyberú, kto túto krajinu vyvedie z tohto marazmu," myslí si Pellegrini.

Boris Kollár pripúšťa aj to, že realitu sa dozvedia až v septembri na zasadnutí parlamentu, koľko poslancov podporí vládu. Ak ich bude viac ako 76, môžu podľa neho pokračovať ďalej. Zvedavý je ale aj na to, či by strana SaS po odchode z koalície vládu podporovala.

"My ,samozrejme, v parlamente ostávame. To znamená, že ten poslanecký výtlak, ktorý máme, tam bude naďalej. Samozrejme tá pozícia, ktorú máme ako koaličného partnera, tá by sa stratila," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

To, že Igor Matovič vyhovie ultimátu Richarda Sulíka je podľa šéfa parlamentu nereálne

"On už raz pokorený bol v rámci premiéra. On už nemôže dvakrát ustupovať. To by bola absolútna potupa tejto strany. Takýto krok Igor Matovič urobiť nemôže," vyjadril sa Boris Kollár.

"My sa chceme určite dohodnúť, chceme aby strana SaS urobila krok späť," povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Na okamžitom odchode ministra financií trvá aj opozícia. "Igor Matovič má odísť z výkonnej politiky, pretože je to človek, ktorý priniesol najväčšie zlo do slovenskej politiky," vyhlásil Pellegrini.

Premiér jej ale v tomto vyhovieť odmieta. "Pracujem s jedným scenárom, ktorý si myslím, že je správny. A to je scenár, kde štvorkoalícia dovládne celé volebné obdobie," uviedol premiér Eduard Heger.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že za vládnu krízu zodpovedá vláda a ona očakáva jej skoré vyriešenie. Politológ Lenč ale pripúšťa aj alternatívu odchodu Igora Matoviča.

"By sme nemali zabúdať na to, že Igor Matovič je nevyspytateľný politik, ktorý myslí primárne na seba. A môže sa stať situácia, že nakoniec ohlási možno niečo podobné ako v marci 2021, že on odchádza pre dobro Slovenska. A vystaví tak SaS situácii, že on síce vo vláde nebude, ale SaS bude musieť zostať vo vláde, ktorú bude z parlamentu riadiť a ovplyvňovať Igor Matovič," vysvetlil politológ Jozef Lenč.

Napriek vládnej kríze chce Boris Kollár už v septembri podať do parlamentu návrh na zmenu ústavy, aby bolo možné referendom odvolať vládu. Predseda parlamentu tvrdí, že tak chce urobiť aj po výzve prezidentky, aj po odporúčaní ústavného súdu. "Keby sa v budúcnosti opakovalo niečo také, ako sa stalo za vlády Fica, že bol zavraždený novinár, tak aby tá možnosť toho skráteného volebného obdobia, aby tu bola," povedal Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy