Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva spustí očkovanie štvrtou dávkou proti koronavírusu
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva spustí očkovanie štvrtou dávkou proti koronavírusu

BRATISLAVA / Aj u nás sa v najbližších dňoch spustí možnosť nechať sa zaočkovať proti COVID-19 štvrtou dávkou. Tú u nás doteraz mohli dostať len ľudia s oslabenou imunitou. Na rozdiel od našich českých susedov, ale nebude dostupná pre všetkých dospelých, ale len pre ľudí nad 50 rokov.

V Českej republike je možné o štvrtú dávku požiadať od pondelka, 18. júla, u nás zatiaľ presný termín nezverejnili. Malo by to ale byť v najbližších dňoch. "Ministerstvo zdravotníctva sa touto otázkou samozrejme zaoberá. V najbližších dňoch chceme spustiť očkovanie druhou booster dávkou, respektíve štvrtou dávkou aj u nás," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Petra Lániková. 

Stanovená je veková hranica

"Riešime vekové obmedzenie od 50 rokov," hovorí Lániková. Vakcín je vraj dostatok. "Výrobcov Moderna, Pfizer, Janssen a Novavax," hovorí Lániková. Podľa posledných informácií, ako štvrtú dávku nateraz budeme môcť dostať iba vakcínu od firmy Pfizer. 

Odhady, kedy dosiahneme vrchol, pokiaľ ide o počet pozitívnych, sa líšia. Podľa niektorých to môže byť v lete, podľa ďalších na jeseň. Preto sa líšia aj odporúčania, či sa nechať zaboostrovať teraz, alebo počkať na spomínanú inovovanú vakcínu. "V súčasnosti ešte nemáme modifikovanú dávku na variantu omikrón. Je v podstate aj proti klasickému variantu, aj proti variantu omikrón," informuje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov, Pavol Jarčuška. "Akákoľvek dávka je vždy lepšia v danej situácií, to znamená, že lepšia nejaká ako žiadna," tvrdí Lániková.

Zdraví ľudia by mohli počkať na inovatívnu vakcínu 

Podľa profesora Jarčušku by zdraví ľudia mohli počkať s boostrovaním na novú vakcínu

"Tá rozumná stratégia je počkať si na tú vakcínu, ktorá bude namierená proti tej subvariante omikrónu. Ak je to 70-ročný zdravý človek, možno by som počkal do septembra, ale ak je relatívne veľa pridružených ochorení, tak je predpoklad, že tá imunitná odpoveď po tých troch dávkach nemusí byť ideálna, čiže v tom prípade by som asi zvolil tú stratégiu sa zaočkovať už teraz," hovorí Jarčuška.

Nové vakcíny by mali prísť na Slovensko už koncom prázdnin

"Prvé už koncom augusta, najneskôr začiatkom septembra, odvtedy už budú prichádzať iba tie adaptované vakcíny," informuje Lániková. 

Celý rozhovor so slovenským infektológom, prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov, Pavlom Jarčuškom nájdete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy