Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najžiadanejšou komoditou v Európe je stále plyn. Črtajú sa nové zdroje. Môžu znížiť závislosť od Ruska
Zdielať na

Najžiadanejšou komoditou v Európe je stále plyn. Črtajú sa nové zdroje. Môžu znížiť závislosť od Ruska

BRATISLAVA / Najžiadanejšia svetová komodita je aktuálne ruský plyn. Ohlásená krátkodobá odstávka plynovodu Nordstream 1 preto vyvoláva obavy, že Európa zostane bez plynu dlhodobo. Niektorým štátom dochádza trpezlivosť a z obavy o energetickú bezpečnosť sú ochotné porušiť sankcie.

Rusi držia v otázke plynu Európu v šachu

Nečudo, že viaceré krajiny sa všemožne snažia odvrátiť mat. Medzi nimi aj Nemecko, ktoré presvedčilo Kanadu, aby mu, napriek sankciám, poslalo opravenú plynovodnú turbínu pre Rusov. Prečo to robí? "Kým Slovensko má 49% svojej ročnej spotreby už fyzicky v zásobníkoch, tak Nemecko má 13%," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Bez turbíny Moskva Nemcom hrozí úplným zatvorením kohútikov

To by bol vážny problém. "Tým pádom chce Nemecko vylúčiť akúkoľvek zámienku, aby Nordstream 1 bol po 22. júli odstavený," informuje výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, Richard Kvasňovský. 

Tento krok vytočil ukrajinského prezidenta

Podľa Zelenského sa rozbíja jednota západu. "Nie je to iba o turbíne, ale o dodržiavaní sankcií. Ak ich porušíte teraz, je len otázka času, kedy sa to stane opäť," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Nie je vylúčené, že napriek tomuto ústupku zostane Nordstream 1 zatvorený aj po plánovanej 10-dňovej odstávke. Aj preto Európa horúčkovito hľadá ďalších dodávateľov plynu.

V hre je najnovšie Azerbajdžan

Ten by mohol na starý kontinent do roku 2027 posielať 30 miliárd m3 ročne. "Tu sa otvára aj určitá príležitosť pre Slovensko, pretože stále je na stole aj projekt plynovodu Eastring. Mal by spájať bod Veľké Kapušany s grécko-bulharskou hranicou," tvrdí Kvasňovský. 

Po úspešnej skúške uskutočniteľnosti treba na projekt nájsť politickú vôľu a peniaze. Na to, aby azerbajdžanský plyn prúdiť na Slovensko, najskôr treba vybudovať potrubie. Ešte predtým mu musí dať zelenú Európska únia. 

Každý nový dodávateľ znamená zníženie závislosti od Ruska a zároveň by malo platiť, čím viac plynu, tým nižšia cena. "Zatiaľ nie je toho plynu dosť na to, aby sme dokázali tie ceny stlačiť. Tým pádom sa to bude musieť premietnuť do cien všetkých odberateľov aj na Slovensku," hovorí analytik portálu energiaprevas.sk, Jozef Badida. Na lepšie časy si budeme musieť počkať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy