Jasno
12°
Bratislava
Vladimír, ktorý pálil ženské telo, strieľal na hasičov a napokon sa zastrelil, mal byť problémový už v detstve
Zdielať na

Vladimír, ktorý pálil ženské telo, strieľal na hasičov a napokon sa zastrelil, mal byť problémový už v detstve

BRATISLAVA / Vladimír, ktorý pálil ženské telo, strieľal na hasičov a potom zbraň obrátil proti sebe, bol údajne už v detstve problémový. Podarilo sa nám stretnúť s bývalou susedou, ktorá žila v jednom paneláku v Ružinove s jeho rodinou. Tvrdí, že ju veľmi neprekvapilo, aký ohavný čin Vladimír spáchal.

Podľa slov bývalej susedy bol Vladimír jedináčik. Už v detstve a aj v puberte to s ním údajne nebolo jednoduché. "On bol chudák. Napúšťal do igelitovej tašky, keď prišli do módy, vodu a vyhadzoval z balkóna, noviny zapálil a vyhadzoval z balkóna. Samorast. Ale babka s dedkom, tí boli ochotní sa mu venovať," hovorí bývalá suseda. 

Chatu, v ktorej sa Vladimír pokúšal spáliť ženské telo, podľa bývalej susedy, postavili jeho starí rodičia. Vladimírovi rodičia sa rozviedli, keď mal približne 15 rokov a otec si našiel inú ženu. "Tam boli veľké rozbroje medzi sebou, oni si nepasovali ako manželia, čiže tento Vlado bol fakt rád, keď ho tí starí rodičia mali, že ho trošku okresali," tvrdí suseda. 

Bývalá suseda, ktorá Vladimíra a jeho rodinu dobre poznala, si naňho spomína, ako na problémové dieťa a pubertiaka. "S ním sa nedalo, pretože nemal vedenie od rodiny. Podľa mňa on bol psychicky, teraz by sa to povedalo, že autista, no zúrivý, agresívny, nevenovali sa mu jedným slovom. To bola neovládateľná, to bola explózia on, s ním ani komunikácia nebola. Ešte sme boli radi, že odišiel, že tu nezačal fetovať," hovorí bývalá suseda. 

​Podľa neuropsychológa malo množstvo páchateľov v minulosti problém s vlastným životom. Cítili sa sociálne vyčlenení, pochádzali z neúplnej rodiny, mohli byť svedkami domáceho násilia, či bojovali s nedostatkom pozornosti. "Toto sú práve tie parametre, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú psychické prežívanie a v budúcnosti môže dochádzať ku tzv. kompenzačným mechanizmom. Je kľúčové si uvedomiť, že my mnohokrát máme tendenciu takýchto ľudí automaticky odsúdiť a skritizovať, a samozrejme tieto činy sú odsúdeniahodné, ale to, čo je tiež významné, je pochopiť samotnú motiváciu a samotné pozadie," hovorí neuropsychológ Robert Krause. 

Vladimír v nedeľu ráno na pozemku záhradnej chatky pálil ženské telo. Keď sa do okolia šíril dym a zápach, sused, ktorý ho predtým oslovil, aby s tým prestal, privolal hasičov. Vladimír spanikáril a strieľal po nich. Napokon zastrelil aj sám seba. "Mám aj ja informácie a na základe aj reportáže sa zdá, že ten samotný čin bol premyslený, prišlo k vyrušeniu, keď tam prišiel ten sused, ale to bolo z jeho strany nejakým spôsobom zvládnuté, ale následne, keď prišli hasiči a možno si začal uvedomovať samotné dôsledky, tak potom mohlo ísť aj o skratovitú reakciu alebo aj cielenú reakciu. Keď už hovoríme, že seba usmrtil a dokonal samotnú vraždu, ťažko povedať, že či to mal premyslené, že na záver teda usmrtí aj seba, alebo iba dokoná vraždu takýmto spôsobom," hovorí Krause. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy