Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Množstvu COVID pasov končí platnosť. Dostať sa ale k posilňujúcej dávke očkovania je problém
Zdielať na

Množstvu COVID pasov končí platnosť. Dostať sa ale k posilňujúcej dávke očkovania je problém

BRATISLAVA / Problémom uprostred dovolenkovej sezóny by mohla byť obmedzená platnosť COVID pasov. Tie platia deväť mesiacov od podania poslednej dávky. Mnohým Slovákom tak COVID pas vyprší už v auguste. Na Slovensku sa pritom k ďalšej posilňujúcej dávke oficiálne nedostanete. Zatiaľ majú výnimku iba ľudia s poruchou imunity. Riešenie zrejme bude na pleciach Európskej únie.

"Európska únia nastavila jednotné pravidlá pre digitálny COVID pas s tým, že je platný 9 mesiacov po poslednej dávke," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, Petra Lániková. Ak ste boli na tretej dávke v novembri minulého roka, tak už doslova o pár dní v auguste je váš COVID pas neplatný. Sme uprostred dovolenkovej sezóny, mnohí plánujú cestovať aj mimo únie, do USA či Kanady. "Podľa našich informácií sa momentálne COVID pas nikde v Európskej únii nevyžaduje na akékoľvek úkony, či už vo verejnom alebo súkromnom sektore. Zároveň mnohé krajiny sveta prestali vyžadovať platný covidový certifikát na vstup na ich územie. Tým pádom tá diskusia, či bude platiť ďalších 9 mesiacov je nateraz uzavretá a predpokladám, že sa otvorí opäť na jeseň," informuje štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR, Martin Klus.

"Momentálne neevidujeme zo strany nejakého štátu, či už v únií, alebo vo svete, nejaký problém s tým, že by platnosť COVID pasu vypršala a nevie sa človek dostať do nejakej krajiny," hovorí Lániková. 

Štátny tajomník ale upozorňuje všetkých, ktorým platnosť končí, aby boli v strehu. "Určite sledovať, či sa nebudú meniť opatrenia. Ak sa začnú meniť opatrenia, predpokladám, že Európska únia flexibilne zareaguje a následne aj jej členské štáty, ktoré vyzvú občanov, ktorí potrebujú vycestovať, aby sa dali zaočkovať ďalším boostrom," tvrdí Klus. 

Kým v susednej Českej republike sa môžu všetci dospelí nad 18 rokov dať zaočkovať 4. dávkou už od tohto pondelka, u nás je to nemožné. Národné centrum zdravotníckych informácií už spustilo registráciu na očkovanie 4. dávkou, na toto očkovanie sa momentálne nedostane hocikto. "V súčasnosti je možné dať sa zaočkovať 4. dávkou proti covidu-19 iba v prípade, že je osoba imunokompromitovaná, to znamená, že má oslabenú imunitu. Musí to mať lekársky potvrdené, že patrí medzi imunokompromitované osoby," informuje hovorkyňa NCZI, Veronika Daničová. 

Virológ Boris Klempa vôbec nepochybuje o nutnosti 4. dávky, rieši skôr problém, či radšej nepočkať na vynovené vakcíny. "O tom, že štvrtá dávka je potrebná, nie je veľa pochýb. Momentálne veľká dilema je to, že či si dať 4. dávku už teraz, pretože očividne tie počty prípadov stúpajú, teda hlavne ohrození ľudia by mohli z tej 4. dávky profitovať už teraz, alebo čakať do septembra na vynovenú verziu vakcíny, ktorá už bude obsahovať omicronovú verziu spike proteínu," hovorí virológ Boris Klempa. Vynovené vakcíny prídu na Slovensko až v septembri

Súvisiace články

Najčítanejšie správy