Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Europoslanci navštívili Luník IX. Zaujímali sa najmä o čerpanie eurofondov
Zdielať na

FOTO: Europoslanci navštívili Luník IX. Zaujímali sa najmä o čerpanie eurofondov

KOŠICE / Trojdňová misia europoslancov po rómskych osadách na východnom Slovensku v piatok, 15. júla, pokračovala na známom košickom sídlisku Luník IX.

​Delegáti sa zaujímali najmä o čerpanie eurofondov a tiež o to, ako zlepšiť dostupnosť vzdelávania a zamestnávania pre ľudí z rómskych komunít. Tak, ako v iných rómskych osadách, ani tu nemajú niektoré domácnosti nepretržitú dodávku vody, odpojení sú od sietí, či chýbajú byty. A preto vraj vznikajú nelegálne príbytky, v ktorých žijú stovky Rómov. Europoslanci vyzývajú slovenské orgány, aby začali využívať európske peniaze, ktoré sem prúdia už roky.

"My nechceme dnes pomenovať, že kde to viazne, samozrejme máme svoj názor a ten budeme tlmočiť našej správe, ktorá bude vyhodnotená po našej misii a celá tá správa bude pretavená aj do rezolúcie, ktorú európsky parlament zrejme príjme niekedy na jeseň v európskom parlamente," hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP). "Môžete si byť istí, že sa vrátime, aby sme sledovali, ako sa to konkrétne implementuje do praxe," uviedol predseda výboru EP pre regionálny rozvoj Younous Omarjee. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy