Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Už 5 Slovákov sa od júna utopilo v gréckych vodách. Rezort diplomacie apeluje na cestovné poistenie
Zdielať na

Už 5 Slovákov sa od júna utopilo v gréckych vodách. Rezort diplomacie apeluje na cestovné poistenie

GRÉCKO/SLOVENSKO / Päť Slovákov sa už utopilo v gréckych vodách v priebehu uplynulých dvoch týždňov. Na tragickú bilanciu upozornil Slovenský konzulát v Aténach. Rezort diplomacie vyzýva dovolenkárov na opatrnosť a pripomína, aby sa nezabudli pred vycestovaním poistiť.

Prudké slnko, bláznenie sa vo vode, či konzumácia alkoholických nápojov počas vašich dovolenkových dní môžu byť predzvesťou tragédie. Na otázku, čo bolo konkrétnou príčinou piatich utopených Slovákov v Grécku, nám ale rezort neodpovedal. "V tejto súvislosti apelujeme na občanov SR, aby si pred vycestovaním uzatvorili komerčné cestovné poistenie a počas pobytu dbali na obozretnosť, nepodceňovali horúce počasie a silu mora," stanovisko Ministerstva zahraničných vecí SR. Ako uvádza slovenská konzulka v Grécku, 5 utopených je viac, ako za celú letnú sezónu spred pandémie.

Pri výbere poistenia dbajte predovšetkým na preplatenie liečebných nákladov v zahraničí. Ide napríklad o úrazy, či ochorenia, prevoz imobilného pacienta. Treba myslieť aj na najhoršie, a to na prevoz telesných pozostatkov.

Mnoho cestujúcich sa netrápi konkrétnym druhom poistenia a podpíšu v podstate prvú zmluvu, ktorá je na stole. Robia ale chybu. Až dôjde na lámanie chleba, v tom lepšom prípade ich to bude stáť pár stoviek eur. "V prvom rade netreba pozerať pri výbere iba na cenu. Určite by som zvážil, čo to dané poistenie obsahuje, to znamená aj komplexnosť toho produktu, a to je v prvom rade to, aby si ten človek po uzatvorení toho cestovného poistenia pozrel, čo to dané poistenie obsahuje a na čo má v poistení výluky," informuje finančný poradca, Dávid Krajcár.

Medzi výluky patrí napríklad alkohol a omamné látky. Čo znamená ak ku poistnej udalosti prišlo z dôvodu použitia alkoholu, poisťovňa môže poistné plnenie znížiť alebo úplne zamietnuť. "V základe cestovné poistenie nám kryje to, čo nám na Slovensku kryje štandardne naše zdravotné poistenie. My si ale to cestovné poistenie vieme rozšíriť o rôzne druhy pripoistení, či sú to pripoistenia trebárs chronických ochorení, úrazov, dosť často využívané je pripoistenie batožiny," hovorí Krajcár.

Ak cestujete do zahraničia autom, odborníci na financie odporúčajú dovolenkárom aj havarijnú poistku. Nezabudnite ani na doklady, ktoré daná krajina vyžaduje. V prípade, ak cestujete firemným alebo požičaným autom, mali by ste mať so sebou aj splnomocnenie, alebo doklad o zapožičaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy