Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Koniec potýčkam v parlamente: Stráž bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály
Zdielať na

Koniec potýčkam v parlamente: Stráž bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály

BRATISLAVA / Parlamentná stráž bude od januára 2023 zabezpečovať poriadok a bezpečnosť v budove národnej rady vrátane rokovacej sály. Stráž dostane oprávnenie na podnet predsedajúceho schôdze vyviesť poslanca z rokovacej sály. Novelu zákona o rokovacom poriadku NR SR, ktorú v piatok, 8. júla, podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Novela stanovuje, že ak vykázaný poslanec ani po opätovnej výzve predsedajúceho neopustí rokovaciu sálu, predsedajúci preruší schôdzu národnej rady na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku a vykázaného poslanca môže dať vyviesť. Vykázaný alebo vyvedený poslanec má právo v dni, v ktorom bol vykázaný alebo vyvedený, zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu, okrem hlasovania o procedurálnych návrhoch.

Vzhľadom na to, že vyvedenie poslanca z rokovania národnej rady je vážnejším narušením poriadku a bezpečnosti v rokovacej sále ako vykázanie poslanca, zavádza sa aj prísnejšia sankcia za takéto porušenie zákona. Ak by bol poslanec vyvedený z rokovania národnej rady, stráca nárok na dva platy, funkčné príplatky a paušálne náhrady, ktoré by mu inak patrili nasledujúce dva mesiace.

Pokiaľ ide o rokovanie parlamentných výborov, predsedajúci bude môcť vykázať poslanca pri opakovanom narúšaní poriadku. Neráta sa však s tým, že by bolo možné poslanca z výboru vyviesť.

Vďaka parlamentnej stráži bude v rokovacej sále menej hádok

Počas rokovania parlamentu v septembri 2020 sa medzi poslancom Ľubošom Blahom a premiérom Igorom Matovičom strhla slovná potýčka. Potom, čo Matovič opakovane vysvetľoval investície jeho manželky Pavlíny, Blaha sa nezdržal slova. Označil premiéra za klamára a jeho manželku za bielu kobylu, respektíve bieleho koňa.

Rozčúlený opozičný poslanec Miroslav Suja v máji 2021 oblial vodou ministra financií Igora Matoviča. Schôdzu preto museli prerušiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy