Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Taira strávila v ruskom zajatí tri mesiace. Teraz so slzami v očiach opísala, čo si musela prežiť
Zdielať na

Taira strávila v ruskom zajatí tri mesiace. Teraz so slzami v očiach opísala, čo si musela prežiť

MARIUPOĽ / Bojové meno Taira na Ukrajine pozná takmer každý. Patrí totiž známej ukrajinskej medičke, ktorá popri záchrane ľudských životov nakrútila aj to, ako vyzeral brutálny boj o azovský prístav Mariupoľ. V ruskom zajatí strávila tri mesiace, kým sa ju podarilo vymeniť a dostať na slobodu. Novinárom teraz opísala, čo v rukách ruskej armády zažila.

Taira, ako ju poznali Ukrajinci po začiatku ruskej invázie. V pozícii medičky sa vrhla do najtvrdších bojov v meste Mariupoľ. Zároveň kamerou, pripevnenou na svojom tele zachytávala, čo sa v meste deje. Pamäťovú kartu so zábermi sa podarilo prepašovať z mesta ukrytú v tampóne. Taira sa dostala do ruského zajatia v marci, potom, ako ju na stanovišti spoznali nepriateľskí vojaci. "Volám sa Júlia Pajevská ale volajú ma Taira," povedala. 

Publiku ju vo svojom filme opísali ako kruté stvorenie, odoberajúce svojim ľudským obetiam orgány a prirovnali ju k samotnému Hitlerovi. Taira strávila v ruskom zajatí tri mesiace. Na slobodu sa dostala až nedávno v rámci väčšej výmeny vojnových zajatcov. V rozhovore po svojom oslobodení priznáva, že v ruských rukách si prešla peklom. "Dochádzalo k fyzickému zneužívaniu aj psychickému nátlaku. Ten neustal ani na minútu počas celých troch mesiacov. Neustále mi nadávali do fašistov, do nacistov," uviedla. 

Taira tvrdí, že bola celé dni bez jedla, bili ju a vyhrážali sa jej trestom smrti. "Najprv ma neustále vypočúvali, ale v istej chvíli pochopili, že zo mňa nič nedostanú. Tak ma hodili na akúsi samotku," povedala. Po celý čas jej vraj zároveň klamali o úspechoch ruských vojsk na bojiskách a proti jej vôli ju zneužili na výrobu propagandistických materiálov. Taira sa po zotavení plánuje vrátiť späť na front. Varuje, že táto vojna bude ešte veľmi dlhá. "Stojí proti nám bezohľadný režim, ktorý chce ovládnuť svet," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy