Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Japonský expremiér Šinzó Abe, ktorého postrelil atentátnik, zomrel
Zdielať na

Japonský expremiér Šinzó Abe, ktorého postrelil atentátnik, zomrel

TOKIO / Bývalý japonský premiér Šinzó Abe podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel počas piatkového prejavu v rámci predvolebnej kampane na západe Japonska.

​Abeho okamžite po útoku v meste Nara vrtuľníkom previezli do prefektúrnej nemocnice. Nedýchal a zastavilo sa mu srdce. Bol v kritickom stave, lekári bojovali o jeho život, no už mu nedokázali pomôcť a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Verejnoprávna stanica NHK odvysielala zábery, na ktorých Abe skolaboval na ulici, pričom k nemu bežalo niekoľko ochrankárov.

Postrelili ho niekoľko minút po tom, ako začal rozprávať pred hlavnou vlakovou stanicou v Nare. Keď zazneli výstrely, chytil sa za hruď a košeľu mal zašpinenú krvou. Zakrátko upadol do bezvedomia. Podľa NHK Abeho trafili projektily do hrudníka a krku. Hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno krátko po útoku novinárom povedal, že polícia na mieste činu zatkla údajného útočníka. Zatknutou osobou je štyridsiatnik a obyvateľ Nary Jamagami Tecuja. Pri zatýkaní nekládol žiaden odpor. Abe odišiel na večnosť vo veku 67 rokov. Bol najdlhšie slúžiacim lídrom Japonska a v roku 2020 zo zdravotných dôvodov odstúpil.

Atentát odsúdili všetci politický predstavitelia 

"Úmrtie bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho po útoku atentátnika je tragickou správou. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine, blízkym, ako aj celému japonskému ľudu. V najdlhšie slúžiacom povojnovom premiérovi Japonska stratil demokratický svet jednu z výrazných osobností, ktoré spoluformovali medzinárodné spoločenstvo a bezpečnosť založenú na pravidlách, dialógu a práve," uviedla Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. 

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že Británia stojí v tejto temnej dobe po "neuveriteľne smutnej správe" o smrti japonského expremiéra pri Japonsku. Moskvu Abeho úmrtie "hlboko zarmútilo". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Abeho za "veľkého japonského vlastenca". Český prezident Miloš zeman aj premiér Petr Fiala vyslovili "úprimnú sústrasť japonskému ľudu".

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že je "ohromený a hlboko zarmútený" správou o úmrtí Abeho. "Aj v týchto ťažkých hodinách stojíme tesne po boku Japonska," napísal Scholz na twitteri a vyjadril hlbokú sústrasť Abeho rodine. "Japonsko stratilo skvelého premiéra, ktorý zasvätil život svojej krajine a pracoval na zabezpečení poriadku vo svete," uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken označil atentát na Abeho za "šokujúci" a "hlboko znepokojujúci". Abeho opísal ako vodcu s veľkou víziou.

"Zomrel úžasný človek, veľký demokrat a zástanca multilaterálneho svetového poriadku. Smútim s jeho rodinou, jeho priateľmi a celým japonským ľudom. Táto brutálna a zbabelá vražda Šinza Abeho šokovala celý svet,“ vyjadrila sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

"V mene francúzskeho ľudu vyjadrujem sústrasť japonským úradom a ľudu po atentáte na Šinza Abeho. Japonsko prichádza o veľkého premiéra, ktorý zasvätil svoj život svojej krajine a snažil sa priniesť svetu rovnováhu,“ vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy