Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slabá úroda, problémy s pitnou vodou a vysušené potoky. Slovensko sužuje extrémne sucho
Zdielať na

Slabá úroda, problémy s pitnou vodou a vysušené potoky. Slovensko sužuje extrémne sucho

BRATISLAVA / Nedostatok vody na východnom a strednom Slovensku je extrémny, chýba tam až 80 milimetrov zrážok. Vodári už požiadali desiatky obcí, aby svojim obyvateľom zakázali polievanie trávnikov, umývanie áut, či napĺňanie bazénov.

V Petrovanoch dokonca vyschol potok, ktorý ešte vlani pri veľkej vode strhol most. "Hladina spodných vôd je 1,8 metra pod normálom," povedal veliteľ DHaZZ Petrovany Róbert Kohlmayer. Do boja proti suchu už vyrazili aj miestni dobrovoľní hasiči. Ľudia, ktorí ešte nie sú napojení na obecný vodovod hlásia už niekoľko dní prázdne studne. Vodu na pitie si už dávno kupujú no teraz sa už ani nemajú čím umývať. "Vodu berieme z vodární, takže je pitná ale nádoba nie je zdravotne nezávadná, takže ju nemôžu používať na pitie," povedal jeden z hasičov. 

Deficit vody je na celom Slovensku 

Problémy hlásia aj ďalšie obce na východe. "Toto sucho je jav, ktorý sa opakuje čím ďalej častejšie. Hladiny podzemných vôd sú na území celého Slovenska pod priemerom," uviedol hydrológ Michal Hazlinger. 

S nedostatkom vody bojujú aj desiatky obcí v Banskobystrickom kraji. Stredoslovenská vodárenská spoločnosť hovorí o výnimočnej situácii, akú tam nemali minimálne 10 rokov. Starostov vyše 30-tich obcí žiadajú, aby ich obyvatelia šetrili vodou, nenapúšťali si bazény, neumývali autá a nepolievali záhrady, trávniky či ihriská. 

Voda chýba aj na Liptove. Extrémne sucho naháňa strach poľnohospodárom, približne o polovicu je menšia úroda ako predpokladali. "Lucerka večer skosená a ráno suchá, extrémne rýchlo to vysychá," povedal agronóm Vladimír Kačur. Na lúkach kosia lucernu, ktorá slúži ako objemové krmivo pre zvieratá na obdobie, keď sa nedá pásť na čerstvých trávach. "Ak v dohľadnej dobe nezaprší, neviem, či bude v jeseni, čím dobytok nakŕmiť," uviedol Kačúr. 

Zrážky sú len v podobe prívalových dažďov

Hydrológ pripomína, že veľké suchá Slovensko zasiahli aj v rokoch 2020 či 2017. A keď napokon zaprší, sú to väčšinou prívalové dažde a silné búrky, ktoré pôde ani rastlinám nepomôžu. "Tie zrážky sú príliš intenzívne nestíhajú vsakovať, nastáva povrchový odtok do riek a do mora," povedal Hazlinger. 

Trápia sa aj v Poľsku, Maďarsku, východnom Nemecku, na Balkáne či v Severnom Taliansku. Slovensko by pritom problém s vodou vyriešiť vedelo. V Šamoríne je veľký rezervoár vody, ktorý by mohol zásobovať aj vzdialené mestá. "Tento vodárenský zdroj svojou výdatnosťou by sám o sebe bol schopný zásobovať pitnou vodou polovicu Slovenska," uviedol Peter Podstupka, odbor komunikácie BVS. 

Už teraz voda z Dunajských studní putuje do Malaciek. Vodovody by sa rovnako dali potiahnuť až do stredu či na východ krajiny. "Samozrejme infraštruktúra sa dá dobudovať, je to však otázka vysokých investícií," povedal Podstupka. "Pitnou vodou splachujeme záchody. Treba ňou šetriť a čo najracionálnejšie využívať," dodal Podstupka. 

Najčítanejšie správy