Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec predaja nezálohovaných fliaš. Od júla si nápoje bez písmena Z nekúpite
Zdielať na

Koniec predaja nezálohovaných fliaš. Od júla si nápoje bez písmena Z nekúpite

BRATISLAVA / Už o pár dní sa skončí prechodné obdobie pre predaj nezálohovaných plastových fliaš a plechoviek. Od prvého júla už nebude možné predávať nápoje v obaloch bez písmena Z. Doteraz nie všetko fungovalo a funguje ideálne. V niektorých obciach je problém zálohovaný obal vrátiť, majitelia malých predajní zas musia skladovať obaly vo vreciach a potom aj desiatky kilometrov odvážať k najbližšiemu automatu.

Nič nie je dokonalé, ale správcovia systému zálohovania sú nadmieru spokojní, očakávali, že to dopadne horšie. "Ako každý systém takéhoto rozsahu, aj my sme narazili na počiatočné komplikácie. Stretli sme sa s tlakom na niektoré miesta, kde sa zákazníci snažia vrátiť v špičke," informuje Lucia Morvai, hovorkyňa správcu zálohového systému.

Ľudia si postupne zvykajú odovzdávať obaly priebežne a nenechávať si to na piatky a soboty, keď je nákupná špička. Celkovo sú však spokojní. "K dnešnému dňu sa podarilo vyzbierať viac ako 260 miliónov zálohovaných fliaš a plechoviek," dodáva Lucia Morvai. 

Ak to takto pôjde ďalej, Slovensku sa podarí splniť cieľ ku koncu roka vyzbierať minimálne 60% z množstva zálohovaných obalov na trhu. Povinnosť vyberať zálohované obaly mali predajne s plochou viac ako 300 metrov štvorcových, čo je asi 1100 predajní. Postupne sa snažia zapájať aj menšie predajne, zapojilo sa už viac ako 1 500 malých predajní. 

V týchto dňoch sa končí prechodné obdobie na predaj nezálohovaných plastových fliaš a plechoviek. Od prvého júla to už nebude možné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy