Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bocianie mláďa dostalo krúžok. Vďaka nemu budú môcť sledovať pohyb bociana
Zdielať na

Bocianie mláďa dostalo krúžok. Vďaka nemu budú môcť sledovať pohyb bociana

NIŽNÁ OLŠAVA / Skúsený ornitológ sa zameral na bocianie hniezdo v okrese Stropkov. Je to hniezdo, do ktorého už niekoľko rokov po sebe prilieta prvý bocian po návrate z Afriky. Jedno z jeho mláďat teraz dostalo krúžok. Možno sa vďaka sledovaniu podarí rozlúštiť záhadu bocianieho prvenstva.

Zo sledovaných bocianov za posledné štyri roky po sebe priletel do Nižnej Olšavy prvý bocian po návrate na Slovensko. Bocianie hniezdo pri obecnom úrade má už 20 rokov pod drobnohľadom miestny starosta. 

"Najskôr k nám priletel vo februári, najneskôr to bolo 31. mája," informuje starosta Igor Madzin. Ornitológ Miroslav Fulín sa venuje špeciálne bocianom dlhé roky. Dnes už môže hrdo povedať, že približne v každom piatom hniezde sedí krúžkovaný bocian. Krúžok dnes dostalo aj jedno mláďa. "Teraz sú mláďatá trochu mokré, pretože rodič im nosí vodu a vodou ich strieka, aby netrpeli v tých horúčavách v hniezdach," tvrdí Miroslav Fulín. 

"Podľa tých krúžkov teraz budeme vedieť kadiaľ poletia do Afriky a na jar to bude zaujímavá vec sledovať, či je ten istý partner na tom istom mieste, či si udržal tú istú partnerku, koľko rokov sa dožil a v akom stave dolietal," dodáva Miroslav Fulín. Misia bola po zakrúžkovaní splnená a mláďa bociana vrátené do hniezda. Pár minút na to prileteli aj spokojní obaja bocianí rodičia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy