Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čerpanie eurofondov bude jednoduchšie. Slovensko by malo prežiť ťažké ekonomické časy
Zdielať na

Čerpanie eurofondov bude jednoduchšie. Slovensko by malo prežiť ťažké ekonomické časy

BRATISLAVA / Historicky prvú platbu v rámci plánu obnovy v pondelok, 27. júna, pozitívne vyhodnotila Európska komisia, keďže sme úspešne splnili 14 míľnikov. Úrad pre verejné obstarávanie zároveň oznámil, že od júla bude čerpanie eurofondov jednoduchšie. Toto všetko je nutné, aby Slovensko prežilo temné ekonomické časy, ktoré prichádzajú.

Slovensko splnilo úspešne 14 prvých míľnikov, a od Bruselu tak dostalo zelenú na prvú žiadosť o platbu z plánu obnovy. "S radosťou oznamujeme dobrú správu pre Slovensko. Len čo dajú zelenú aj členské štáty, Slovensko dostane takmer 400 miliónov eur v grantoch z balíka plánu obnovy," potvrdila hovorkyňa Európskej komisie Arianna Podesta.

Komisia teraz zašle svoje predbežné pozitívne hodnotenie Hospodárskemu a finančnému výboru, ktorý má na svoje vyjadrenie maximálne štyri týždne. Peniaze z plánu obnovy potrebujeme ako soľ, aby sme prežili. Upozorňuje na to aj národná banka. Jej guvernér zároveň dodáva, že to bude veľká výzva v čerpaní eurofondov sme na konci Európskej pnie.

"Naše boľačky, s ktorými žijeme desiatky rokov a nie vždy je ochota politických elít tieto problémy riešiť," vyjadril sa Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska.

Zjednodušenému a efektívnejšiemu čerpaniu eurofondov má od júla pomôcť, že Úrad pre verejné obstarávanie bude ako jediný kontrolovať euro zákazky. "Skrátili sme všetky procesy a zjednodušili sme ich na takú úroveň, aby sme čo najviac vedeli vyčerpať európskych prostriedkov," uviedol predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák.

Vyjasnenie spôsobu kontroly verejného obstarávania pri čerpaní eurofondov ocenili aj europoslanci. "Aby z európskych peňazí čerpali nielen veľké firmy, ale čoraz viac malí podnikatelia, ktorí tvoria základ slovenskej a európskej ekonomiky," vyhlásil europoslanec Ivan Štefanec. 

Jednoduchšie čerpanie cez Úrad pre verejné obstarávanie od prvého júla je len jedným z krokov k tomu, aby na Slovensku nedochádzalo k absurdným situáciám. "Poľský starosta cezhraničnej obce strihá pásku a náš ešte poklepkáva základový kameň," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy