Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plyn na Slovensku zdražie, nárast cien ale nemusí byť drastický
Zdielať na

Plyn na Slovensku zdražie, nárast cien ale nemusí byť drastický

BRATISLAVA / Ceny plynu pre slovenské domácnosti by mali v nasledujúcich štyroch rokoch vzrásť o 76 percent. Zákazníci najväčšieho dodávateľa SPP by sa tak pri dlhodobých zmluvách mohli vyhnúť drastickému zdražovaniu. Najväčší nárast treba očakávať už na budúci rok. Minister hospodárstva Richard Sulík dnes ukázal, o koľko eur bude plyn v nasledujúcom období drahší a ako si pri znižovaní cien pomôcť.

Katastrofálne predpovede by sa nemuseli naplniť - minister má plán, ako sa im vyhnúť.

"Namiesto 150% nárastu to bude 20% plus inflácia," povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Avšak iba pre tých, ktorí uzavrú s SPP zmluvu na 4 roky. Tí, ktorí podpíšu len na rok, sa musia pripraviť na zvýšenie ceny o 56%. Takto by, podľa ministra, mali vyzerať ceny za megawatthodinu do roku 2026. Domácnosti si tak budú môcť vybrať.

"Cena, ktorá je dnes 43 eur na MWh vrátane DPH pre domácnosť stúpne na 57 eur v budúcom roku a v tých ďalších rokoch už iba o infláciu," povedal Richard Sulík.

Analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida vraví: "Je tu určitá možnosť voľby pre domácnosti, či chcú rozkladať riziko v čase, alebo si počkať a vidieť, ako sa trh vyvinie v nasledujúcich rokoch."

Na tento účel by sme mali siahnuť do zásobníka v Dolných Bojanoviciach na Morave. Problém však je, že táto rezerva slúži iba na pokrytie okamžitého výpadku plynu a s ním súvisiacej hrozby vykurovania a teplej vody pre naše domácnosti.

"Podľa súčasnej legislatívy nemôžeme poskytnúť plyn pre domácnosti v stave núdze na iný účel, či na okamžitú spotrebu," vysvetľuje Milan Vanga, hovorca SPP Distribúcia.

Plyn by sa mal vrátiť do zásobníka v roku 2026, keď bude podstatne lacnejší, ako dnes. Ministerstvo môže k tomuto zámeru vydať rozhodnutie o Všeobecnom hospodárskom záujme. Je tu však ešte jeden otáznik. Aktuálny návrh ministra hospodárstva však, podľa analytika, nerieši situáciu majiteľov bytov, ale iba rodinných domov.

"Ak chceme pomáhať domácnostiam a dať im nejakú voľbu, tak asi by sa mala ponúknuť lepšia a dlhodobejšia cena aj pre CDP," vraví Jozef Badida.

Napriek tomu, že za plyn si na budúci rok výrazne priplatíme, dobrá správa je aspoň to, že počas ďalšej vykurovacej sezóny ho bude dosť pre všetkých.

Výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský povedal: "Dodávky sú do veľkej časti zabezpečené a napokon sme uprostred vtlačnej sezóny, takže ešte máme niekoľko mesiacov na to, aby sa ten objem zvýšil a čo najviac optimalizoval."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy