Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pri hotovostných platbách nás od piatka čaká zaokrúhľovanie. Pri niektorých nákupoch by sme mohli zaplatiť menej
Zdielať na

Pri hotovostných platbách nás od piatka čaká zaokrúhľovanie. Pri niektorých nákupoch by sme mohli zaplatiť menej

BRATISLAVA / Zaokrúhľovať na päť či desať centov sa začne v našich v obchodoch už tento piatok. Zaokrúhľovanie sa ale týka len platby v hotovosti. Jedno a dvojcentové mince pritom zostávajú naďalej v obehu, vy nimi zaplatíte ale obchodník vám centy nevydá ,sumu zaokrúhli. A to najpodstatnejšie je, zaokrúhľovať sa bude iba konečná suma celého nákupu, nie jednotlivý tovar.

Jedno a dvojcentové mince rozhodne nevyhadzujte, platiť nimi môžete aj naďalej ale v peňaženke ich budete mať menej a menej, pretože obchodníci ich vydávať prestanú. "Znamená to, že ak sa nákup zaokrúhli, iba keď platíme v hotovosti, kartou tam sa nič nemení. Tým, že sa nákup zaokrúhli sa postupne centovky stratia z obehu," povedal hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer. Ľudia o pripravovanej zmene vedia, ale zaokrúhľujú tak ako nás učili v škole, matematicky. 

Ľudia z Horného Zemplína sa tešia, že sa zbavia drobných mincí a už majú naštudované aj to, ako treba nákup zaokrúhliť. "To len zavadzalo v peňaženke," uviedla Humenčanka. "Pre nás starších je to aj kvôli očiam nevýhodné, jedno a dvojcentovku je problém rozoznať niekedy," povedala staršia pani. 

 Nie je to matematický učebnicový výklad zaokrúhľovania. Suma končiaca jedným, dvoma centami sa zaokrúhli nadol ale suma končiaca tri, či štyrmi centami už smerom nahor na 5 centov a až suma končiaca od 8,9 centov sa zaokrúhli na 10 centov. "Na túto zmenu sa obchody pripravovali a zakúpili sa nové softwery ktoré sumu pri platbe hotovosťou zaokrúhlia," uviedol predseda SAMO Martin Krajčovič. 

Celková konečná suma nákupu zaplatená v hotovosti končiaca na: Zaokrúhlenie na: Príklad Suma po zaokrúhlení platená v hotovosti
1 cent alebo 2 centy 0 centov  12,42 eur 12,40 eur
3 centy alebo 4 centy 5 centov  12,43 eur 12,45 eur
5 centov 5 centov 12,45 eur 12,45 eur
6 centov alebo 7 centov  5 centov  12,47 eur 12,45 eur
8 centov alebo 9 centov  najbližší násobok 10 cent  12,48 eur 12,50 eur

Pri kombinácii hotovosti a bezhotovostnej platby – napr. platobná karta + hotovosť, alebo stravné lístky/darčekové poukážky + hotovosť – zaokrúhli sa len tá časť sumy, ktorá pripadá na platbu v hotovosti.

Napríklad: konečná sumu nákupu bude 36,99 eur: 

  • Hotovosť + platobná karta: 30 EUR zaplatí v hotovosti a 6,99 EUR zaplatí platobnou kartou – konečná suma nákupu sa nezaokrúhľuje.
  • Stravné lístky a podobne + hotovosť: 30 eur sa zaplatí stravnými lístkami a zvyšok je platená v hotovosti - zaokrúhlenie na 7 eur
  • Stravné lístky + platobná karta: konečná suma nákupu sa nezaokrúhľuje. 

Cenovky teda zostávajú nemenné a ľahko sa môže stať, že ak chlieb stojí 1,42 pri platbe v hotovosti zaplatíte 1,40. Ale ak sa rozhodnete pre platbu kartou chlieb bude stáť 1,42. "Áno, je to tak. Tak my sme to analyzovali a stane sa že niekedy zaplatíte viac a niekedy menej, ale vyrovnáva sa to a v strate nebudú ani ľudia ani obchody," povedal Krajčovič. 

"Pre ľudí sa nič nemení ,ale my obchody musíme centy zbierať a za poplatok ich zameniť, my s tým náklady máme," uviedla prezidentka ZO SR Nadežda Machútová. Ak sa zameniť centy na celé eurá rozhodnete vy, lebo ich máte veľa v prasiatku, môžete ich odovzdať bezplatne Národnej banke Slovenska. "Ak majú ľudia v prasiatkach alebo inde centovky a chcú sa ich zbaviť môžu ich odovzdať u nás v NBS bezplatne," povedal Majer. Zatiaľ je ale len päť európskych krajín, kde sa povinne zaokrúhľuje. "V ostatných štátoch samozrejme centovkami platiť môžete," dodal Majer. 

Najčítanejšie správy