Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takmer sto slovenských veľvyslancov sa stretlo na jednom mieste. V prezidentskom paláci u prezidentky Zuzany Čaputovej
Zdielať na

Takmer sto slovenských veľvyslancov sa stretlo na jednom mieste. V prezidentskom paláci u prezidentky Zuzany Čaputovej

BRATISLAVA / Takmer sto slovenských veľvyslancov a ďalších diplomatov sa dnes stretlo na jednom mieste. V prezidentskom paláci u prezidentky Zuzany Čaputovej. Zástupcovia Slovenska zblízka aj zďaleka sa takto schádzajú pravidelne, aby podali správu o svojej práci. A zatiaľ čo niektorí sa vrátia do pokojnej krajiny, iní plnia diplomatickú misiu v epicentre vojnového konfliktu.

Celý svet na jednom mieste. Stretnutie slovenských diplomatov nie je bežnou záležitosťou. Spoločne sa takto radia len raz za rok. Aj preto je toho súčasťou aj stretnutie s najvyššími ústavnými činiteľmi. Aj s prezidentkou, ktorá prišla s jednoznačným posolstvo. "Zažívame najväčšiu zmenu bezpečnostného prostredia za posledných 30 rokov. Drvivej väčšine túto realitu vysvetľovať nemusím. Som rada, že vy, aj vaše kolegyne a kolegovia na Hlbokej a na našich zastupiteľských úradoch ste ju pochopili. Ukázali ste, že viete, kde je nie len povestný sever, ale aj západ, kam Slovensko patrí," povedala Zuzana Čaputová. 

Slovenská diplomacia má už za sebou tri desaťročia svojej služby. Nikdy však nebola v takej situácii ako teraz. S vojnovým konfliktom priamo za našimi hranicami. "Niet pred diplomaciou väčšej výzvy ako sa vysporiadať s tým, keď je vo vašom najbližšom susedstve vojna," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Svoje o tom najlepšie vie Marek Šafin. Slovenský veľvyslanec na Ukrajine. Po prvej ruskej vojenskej ofenzíve ho aj s ďalšími diplomatmi museli z Ukrajiny evakuovať. Hneď ako sa situácia upokojila vrátil sa a v Kyjeve je stále. "Vojna je veľmi zlá a zvyknúť sa na to nedá," povedal veľvyslanec Marek Šafin. 

Aj počas jeho aktuálnej cesty na Slovensko, Kyjev zasiahol ruský raketový útok. A to v oblasti, kde sídli slovenská ambasáda. To už len prijímal správy od svojich kolegov o zničenej škôlke a dome v blízkom susedstve. "Zomrel otec rodiny. Zachránil svoju dcéru tým, že ju prikryl a zranenia utrpela ich manželka, ktorá zhodou okolností je občiankou ruskej federácie," uviedol Šafin. Podľa slov slovenského veľvyslanca sa na ich úrade občas objavia nejakí Slováci aj napriek vojnovému stavu. Podľa šéfa slovenskej diplomacie ich služba však v tomto čase nie je iba o vybavovaní konzulárnych záležitostí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy