Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ceny benzínu a nafty opäť stúpli. Na niektorých pumpách už zaplatíte aj dve eurá za liter
Zdielať na

Ceny benzínu a nafty opäť stúpli. Na niektorých pumpách už zaplatíte aj dve eurá za liter

BRATISLAVA / Benzín a nafta sú opäť drahšie. Na Slovensku nájdete miesta, kde za liter nafty zaplatíte už viac ako dve eurá. V najbližších dňoch môžu tieto ceny ďalej stúpať.

"Cena nafty sa dostala na cenu benzínu, keďže dopyt po nafte rastie viac," povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis. Nielen, že cena nafty je vyššia, mali by ste zvážiť kde natankujete. Ceny na pumpách nie sú jednotné. Napríklad na diaľnici z Bratislavy do Českej republiky zaplatíte menej ako opačne pri vjazde do hlavného mesta. "Chýba rafinačná kapacita. Máme veľký dopyt nad ponukou. Sankciami sa zvyšuje ďalšia nerovnováha, čo tlačí ceny výrazne nahor," uviedol Pánis. 

Čo naozaj prekvapí je ale cena za liter nafty na diaľnici v smere Bratislava - Viedeň, Budapešť. Cena za liter nafty je vyššia ako dve eurá. Zaplatiť za liter nafty cez dve eurá - tak to sa nám pred dvomi rokmi ani nesnívalo. Vtedy sa ceny hýbali cez jedno euro.

"Nemyslím si, že ceny sa budú nejako meniť, skôr ešte môžu ísť smerom nahor," povedal Pánis. "Pravidelne, keď cestujeme do Talianska, tak v Rakúsku býva lacnejšie palivo, než v Taliansku. Ale tento rok je to presne opačne. 2,089 sme tankovali v Rakúsku a 2,059 je v Taliansku," uviedol analytik portálu Benzín.sk Marián Ileš. "Aby išli ceny dolu tak musí nastať jedine recesia alebo odmietnutie trhu. Pretože iné nič ceny nezastaví," dodal Pánis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy