Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štefan Boleslav Roman mal slovenské korene a bol považovaný za uránového kráľa
Zdielať na

Štefan Boleslav Roman mal slovenské korene a bol považovaný za uránového kráľa

BRATISLAVA / Štefan Boleslav Roman mal slovenské korene, u nás sa o ňom nevie veľa. Jeho príbuzní to chcú zmeniť. Bol považovaný za uránového kráľa, pretože vlastnil najväčšie uránové bane na svete. Viac o jeho živote nájdete v novej knihe.

Podnikateľ si vďaka svojim obchodným stykom otváral cesty do politických a cirkevných kruhov, kde posilňoval svoj vplyv. Medzi najväčšie jeho úspechy patrí založenie Svetového kongresu Slovákov. Časť knihy sa zameriava na jeho mladosť a lásku k slovenskému národu. Bojoval za jeho slobodu a štátnu samostatnosť. "Je to kniha skôr pre takých hlbších čitárov, fajnšmekerov nakoľko sa zaoberá aj uránovou ťažbou, svetovým kongresom Slovákov čo sú také náročnejšie témy," povedal prezident Kanadskej obchodnej komory Joseph M. Burza. 

"Bol štvrtý najbohatší muž Kanady a vplyvný Slovák," uviedol bývalý generálny tajomník Svetového dňa Slovákov Dušan Tóth. Štefan Boleslav Roman je považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností 20. storočia. S osobnosťou Milanom Rastislavom Štefánikom ho spájala práve láska k svojmu národu, ktorému doslova otváral dvere v okolitých krajinách. "Svojou váhou, svojim vplyvom sa zastával ľudských práv národa, ktorý bol vtedy za železnou oponou," povedala vedecká pracovníčka Ústavy pamäti národa Beáta Katrebová Blehová. "Dbal na to, aby jeho potomkovia hovorili po slovensky," uviedol bývalý prezident Ivan Gašparovič. 

"Ako člen rodiny musím povedať, že je to dojímavé, keď vidíte ako aj cudzí ľudia si uvedomujú tú veľkosť tohto človeka," povedal synovec spisovateľa Branislav Roman. Pán Roman je rodákom z Veľkého Ruskova, dnes už z Nového Ruskova pri Trebišove. Emigroval do Kanady pred 2. svetovou vojnou. No návratu do Československa sa už nedožil. Zomrel v čase pred Nežnou revolúciou. Spoluautori, ktorí spracovali knihu, pre verejnosť na pamiatku dočasne zriadili v Bratislave aj múzeum, ktoré by sa malo presunúť do jeho rodnej obce

Súvisiace články

Najčítanejšie správy